Tijdens inspecties krijgen wij regelmatig vragen over de dubbele toiletdeur of het voorportaal. Wat zegt de NVWA hierover?
In de algemene eisen voor bedrijfsruimten voor levensmiddelen van Verordening (EG) 852/2004 (bijlage II HOOFDSTUK I onder punt 3) staat dat toiletruimten niet rechtstreeks uit mogen komen in ruimten waar voedsel wordt gehanteerd.
Aangezien er ook besmetting via het personeel plaats kan vinden is toilethygiëne van belang, zoals een handenwasgelegenheid, handwasinstructies, droogmiddelen, toiletpapier en hygiëne van het toilet. Als het toilet rechtstreeks in verbinding staat met een bereidingsruimte, dan is er sprake van een overtreding.
In geval van twijfel, bijvoorbeeld als het toilet uitkomt in een ruimte die grenst aan een open keuken, kunnen de volgende aspecten meegenomen worden in de risicoafweging:
- Afzuiging
- Toilet vs. urinoir (wel of geen deksel op de toiletpot)
- Afstand toilet tot bereidruimte
Mocht u nog vragen hebben, neemt contact met ons op, wij helpen u graag verder.