8 tips voor een voedselveilige ijssalon in 2024

ijssalon

De eerste liefhebbers staan binnenkort weer in de rij voor de ijsvitrine. IJssalons zijn volop in voorbereiding en voedselveiligheid is daar een belangrijk onderdeel van. Maar waar moet je op letten? Houwers geeft 8 tips voor een voedselveilig ijsseizoen.

1. Zorg dat medewerkers klaar zijn voor de start van het ijsseizoen

Weten medewerkers nog alles van voedselveilig ijs en de verkoop ervan? In de meeste gevallen gaat het mis bij ervaren krachten. Daarom is het belangrijk om iedereen goed te instrueren.

2. Volg de e-learning

Laat medewerkers hun geheugen opfrissen door de e-learningmodule Voedselveiligheid Ambachtelijke IJsbereiding te volgen via het leer- en ontwikkelplatform.

3. Check of de apparatuur up to date is

Zijn de machine en de onderdelen nog in goede staat? Rubbers en ringen zijn aan slijtage onderhevig en gedurende een winterstand worden die niet beter. Goed onderhouden machines leveren een betere kwaliteit en bevatten geen achtergebleven productresten. Daardoor krijgen bacteriën geen kans om uit te groeien en nieuw ijs te besmetten.

4. Controleer de voorraad

De beste ijsbereiders gebruiken uiteraard de beste ingrediënten voor hun ijs. Nieuwe grondstoffen komen binnen, maar er staat waarschijnlijk ook nog een voorraad. Hoe zit het met de THT van deze grondstoffen? Misschien toch maar eens controleren en vooral samen met de nieuwe voorraad goed FiFo zetten.

5. Actualiseer het schoonmaakplan

Een goede ijssalon start natuurlijk in een super schone ijskeuken. Maar is het schoonmaakplan nog actueel? Is de schoonmaakfrequentie van de inrichting nog steeds voldoende of worden er inmiddels andere schoonmaak- en/of desinfectiemiddelen gebruikt? Zo ja, pas dan het schoonmaakplan aan.

Kijk op de site van Houwers voor een voorbeeld van een schoonmaakplan.

6. Organiseer de temperatuurregistraties

Om een voedselveilige werkwijze aan te kunnen tonen, moeten ijsbereiders temperatuurregistraties bijhouden van koelingen, vriezers, bewaarketels voor de ijsmix, pasteuriseren en terugkoelen. Het HACCP weekformulier 2024 staat weer op de site van Houwers. Lijsten ouder dan een jaar mogen weg.

7. Check de allergeneninformatie

Vaak wordt het onderschat, maar het verstrekken van de juiste allergeneninformatie aan de consument is van levensbelang. Wanneer er een nieuwe ijssoort is ontwikkeld of er ingrediënten zijn ingekocht van een ander merk, is de kans groot dat de allergeneninformatie niet meer actueel is. Geef de lijst een update en zorg voor signing bij de counter, bijvoorbeeld met de boodschap: ‘Heeft u vragen over allergenen, vraag het aan een medewerker’. Ook niet onbelangrijk: instrueer medewerkers over hoe te handelen bij een vraag over allergenen.

Allergenen is geen sinecure, dus schroom niet om de specialisten van Houwers in te schakelen.

8. Maak het jezelf makkelijk

Waarom maak je het jezelf niet makkelijk in 2024? Met CleanUpp is het mogelijk om je HACCP-registratie digitaal bij te houden. Dit is een app voor telefoon of tablet waarin ijsbereiders eenvoudig de registraties invoeren en beheren. Zo werk je efficiënter, sneller en veiliger.

Vraag een gratis demo aan

Bonustip: laat Houwers je ondersteunen

Houwers is al dertig jaar actief in de ijsbranche, met onder andere inspecties, advies en ondersteuning. Nú is het moment om Houwers in te zetten zodat jouw bedrijf voedselveilig aan het nieuwe ijsseizoen kan beginnen.

De inspecteurs van Houwers staan in de startblokken om ijssalons te bezoeken. Zij geven graag tips en tricks om de voedselveiligheid nog beter de borgen of om gewoon het geheugen op te frissen. Met een productmonster dat de inspecteurs meenemen, kunnen ze bepalen of productieprocessen voedselveilig worden toepast.

Op naar het ijsseizoen van 2024!