Als je met een 8 geen genoegen neemt, dan zorg je ervoor dat je een 9 haalt. Dat is de insteek van Top Bakkers, het netwerk van ruim 60 lokale warme bakkers dat dagelijks verse producten levert aan de horeca, supermarkt en foodservice. Om de kwaliteit hoog te houden, biedt Top Bakkers haar leden de e-learningmodule Voedselveiligheid Brood- en Banketbakkerij van Houwers Groep aan. Vraaggestuurd opleiden is populair én het werkt, weet directeur Wim Doedens.
Houwers Groep is geen onbekende naam voor directeur Wim Doedens van Top Bakkers. “Onze kwaliteitsmanager Nico Colenbrander heeft al langer contact met het inspectiebureau. Zo verzorgen ze de Hygiënecode plus certificering voor een aantal van onze bakkerijen. Vele van onze bakkerijen zijn zelfs FSSC 22000-gecertificeerd en/of werken volgens de Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij inclusief de module voor de industrie.” Daarbij voldoen alle Top Bakkers óók aan de extra eisen die er aan de industrie worden gesteld, laat Doedens weten. “In principe hoeft dit niet, gezien we ambachtelijke bakkers zijn. Maar het zijn zaken die ook voor ons van toepassing zijn, zoals het kunnen beheersen van gevaren in grondstoffen. Waarom zou je met een 8 genoegen nemen, als je ook voor een 9 kunt gaan?”
Vraaggestuurd leren
De aangesloten Top Bakkers denken er niet anders over. Ze blijven graag up to date en volgen regelmatig trainingen. “We merken dat vraaggestuurd leren populair is”, stelt de directeur. “Er werd gezocht naar een training over het onderwerp Hygiënecode die in deze vorm gegoten is. Zo kwamen we terecht bij Houwers Groep.
De e-learning Voedselveiligheid Brood en Banketbakkerij is opgebouwd uit meerdere modules. Elke module gaat in op een hoofdstuk binnen de Hygiënecode. Dat kan zijn Voedselveiligheid, Schoonmaakplan of Persoonlijke Hygiëne. Ieder onderdeel sluit af met een aantal vragen. “Als je het antwoord niet direct weet, vind je door terug te scrollen het antwoord op die vragen. En als je toch een verkeerd antwoord hebt gegeven, lees je direct waarom dat antwoord niet goed is en wat dan wél het goede antwoord had moeten zijn. Je leert het meeste van je fouten; het onderwerp beklijft zo beter.” Aan het eind van de e-leaning volgt de toets met 50 vragen. Teruglezen is dan niet meer mogelijk. Wie slaagt voor de toets, ontvangt een certificaat.
Iedereen kan de module volgen
Top Bakkers stelt aan zo’n 30 aangesloten bakkers een tiental e-learnings per bedrijf beschikbaar. De ondernemers kunnen de module zelf volgen, maar ook hun medewerkers achter het trainingsprogramma zetten. “Het mooie is dat de module voor iedereen geschikt is. Ook een winkeldame zou de module kunnen volgen”, vindt Doedens. “Met logisch verstand kom je natuurlijk al een eind, maar het is belangrijk om écht te begrijpen wat er gebeurt in de bakkerij.”
De bestuurder is erg te spreken over de samenwerking met Houwers Groep. “Wat wij het belangrijkst vinden: het is een inhoudelijk sterke partij. Ze doen hun werk goed, zonder opsmuk en tegen een faire prijs. Kwaliteit op de lange termijn is waar wij, en duidelijk ook zij, voor gaan.”