Hij werkte niet alleen schoon en netjes tijdens de IJsVak-Wedstrijden 2025; ook zijn persoonlijke verzorging en presentatie waren top. Volgens de Inspecteurs Voedselveiligheid van Houwers is Tom Querido van IJssalon De Hoop daarom de terechte winnaar van de Voedselveiligheid Bokaal. “Om door een ringetje te halen.”
Tom Querido van IJssalon De Hoop in Blaricum stond in de finale van de Gouden IJsspatel tijdens Vakbeurs Bakkersvak en IJs-Vak. De opdracht was om live op het podium karamel-ijs te bereiden dat door een blinde jury werd beoordeeld. De inspecteurs van Houwers zijn sinds jaar en dag aanwezig om alle deelnemers te controleren op voedselveilig en hygiënische werken.
Dagelijkse kost
“Ik was blij verrast”, reageert Tom ijsbereider Tom Querido na de uitreiking van de Voedselveiligheid Bokaal. “Ik had dit niet verwacht. Eigenlijk deed ik niets anders dan wat we dagelijks in de zaak doen, namelijk lekker ijs maken maar zeker ook netjes en schoon werken. Voor ons is dat dagelijkse kost en daar zijn we heel kritisch op. Deze prijs is een bevestiging naar onze klanten toe dat ons ijs voedselveilig is.”
Netjes gewerkt
Inspecteurs Voedselveiligheid Pam Papen en Pieter van den Heuvel waren zeer positief over het optreden van de ijsmaker uit Blaricum. “Bij binnenkomst was de temperatuur van de ijsmix goed en waren de verpakking en materialen schoon”, oordeelde Pam. “Daarna heeft hij erg netjes en hygiënisch gewerkt, zowel achter de schermen als op het podium. En toen hij klaar was, heeft hij de werkplek netjes schoongemaakt voor de volgende deelnemer.”
Lyrisch over presentatie
Tom Querido maakte pas écht indruk met zijn verschijning, waar de inspecteurs dan ook lyrisch over waren. “Zijn persoonlijke verzorging en presentatie waren top”, aldus Pieter. “Goede werkschoenen, een petje en nette werkkleding. Om door een ringetje te halen. Hij straalde echt iets uit op dat podium. Erg leuk om jong talent zo bezig te zien.”
Voedselveiligheid Bokaal
De inspecteurs van Houwers zijn elk jaar aanwezig bij de IJsVak-Wedstrijden. Ze letten onder meer op de temperatuur van de ijsmix (maximaal 7˚C), schone verpakking en materialen, persoonlijke verzorging en werkwijze. Deelnemers die goed scoren op deze punten maken kans op de Voedselveiligheid Bokaal. Deze prijs is door Houwers in het leven geroepen om het belang van hygiëne en voedselveiligheid te benadrukken.
Na het NK De Lekkerste op de Horecava reikte Houwers ook een Voedselveiligheid Bokaal uit. Deze ging naar Hoi-Leon Leung van HMSHost Schiphol.
Op de foto, vlnr: inspecteur Pam Papen, Tom Querido, Toos Houwers en inspecteur Pieter Heuvelmans
Fotografie: Koos Groenewold