Door een uitbraak in de Verenigde Staten en een lichte verontreiniging van drinkwater in Limburg, is E. coli weer in het nieuws. Maar wat is E. coli ook alweer en belangrijker: hoe voorkom je de aanwezigheid ervan?
E. coli is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van dieren en mensen. In de volksmond wordt e.coli ook wel de poepbacterie genoemd. Deze typen kunnen voorkomen op rauw vlees, rauwe groente en rauwe melkproducten.
E. coli overleeft maanden in de bodem en weken in water. De bacterie vermenigvuldigt zich tussen de 10 en 40 °C en gaat dood bij 65°C.
Lees ook: E. coli of listeria: welke is nu de poepbacterie?
Besmetting met E. coli
Mensen raken met E. coli besmet door het eten van besmet voedsel, maar ook door besmetting van mens op mens. De bacterie zit in de ontlasting van iemand die de bacterie bij zich draagt. Iemand die een infectie met E. coli heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan de bacterie op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten. De tijd tussen de besmetting en ziek worden is één tot zeven dagen en meestal drie tot vier dagen. De symptomen bij een besmetting met E. coli zijn diarree (soms met bloed), buikkrampen en buikpijn, misselijkheid en braken.
Zo voorkom je de aanwezigheid van E. coli
- Verhit rauw vlees goed
- Was je handen na contact met dieren
- Was je handen voor contact met rauw vlees, groenten of fruit