10 maatregelen tegen muizen in jouw bedrijf

Er zijn weinig gasten niet welkom in jouw bedrijf, maar voor muizen houd je de deur liever dicht. Nu de herfst is begonnen en muizen in die periode graag binnen de warmte opzoeken, loont het om voorzorgsmaatregelen te nemen. Hier volgen tien maatregelen tegen muizen.  

Ook al zie je ze misschien niet; toch kunnen er in het pand muizen rondlopen. Inspecteurs van Houwers treffen echter nog te vaak muizenkeutels aan in het magazijn, tussen de opslag, in de keuken en soms zelfs op de counter. Ook bij bedrijven die zeggen nooit last hebben. Als je even de aandacht laat verslappen, kun je onverwachts geconfronteerd worden met een muizenprobleem.  

Plaagdieren zijn een bron van besmettelijke ziekten en bacteriën. Kruisbesmetting op producten ontstaat heel gemakkelijk via de keutels en urinesporen. Met alle gevolgen voor de volksgezondheid van dien. 

Het interventiebeleid van de NVWA is strikt in deze zaken, de aanwezigheid van keutels is voldoende om te spreken van een overtreding. Als daarnaast zou blijken dat de weringsmaatregelen onvoldoende zijn, spreekt de NVWA van verwijtbaar gedrag. 

Hoe voorkom je dat? Hier volgen 10 tips. 

1: Let op sporen van ongedierte. Zorg ervoor dat leidinggevenden, maar ook alle medewerkers deze sporen kunnen signaleren 

2: Verwijder sporen direct en maak vervolgens goed schoon 

3: Voorkom het achterblijven van voedselresten in de ruimte 

4: Houd alles goed schoon, ook op de moeilijk bereikbare plaatsen 

5: Maak het pand ‘muisdicht’: dicht kieren onder de deur, gaten in de muur en open doorvoeren in plafond of vloer 

6: Zorg voor ongediertewering (zoals een hor) bij deuren die vaak openstaan. Liever: sluit deuren die onnodig openstaan 

7: Let extra goed op bij nat en koud weer. Of tijdens verbouwingswerkzaamheden aan het pand of in de omgeving daarvan 

8: Inspecteer elke binnenkomende vracht. Een muis lift zo mee naar binnen 

9: Ervaar je lichte overlast van ongedierte? Dan mag je zelf aan de slag met bestrijding. Bij een enkel muisje kunt u een klem gebruiken om het beestje te vangen. Het zelf plaatsen van gif of lijmplaten is niet toegestaan. Let op, hier kunt u een boete voor krijgen 

10: Een professionele ongediertebestrijder schakel je in als je de situatie niet onder controle hebt. Doe dat in een vroeg stadium en volg altijd hun aanbevelingen strikt op. 

Bonustip

Wil je het voedselveilig geheugen van medewerkers opfrissen? Via onze e-learningmodules op het digitaal leer- en ontwikkelplatform Waarom?Daarom! kunnen medewerkers alle weetjes over voedselveilig werken te weten komen of opfrissen.