Zorg en voedselveiligheid: 4 tips voor voedselveilig werken

Jaarlijks worden duizenden mensen ziek door het eten van verkeerd voedsel. In veel gevallen is dit te voorkomen. Logisch dat voedselveiligheid in de zorg veel aandacht heeft. Maar hoe zorg je als zorginstelling voor het waarborgen van voedselveiligheid in de praktijk? 

 1. Begrijp het waarom

  Waarom is voedselveiligheid zo belangrijk? Mensen die zorg nodig hebben, zijn kwetsbaar. De gevolgen van het eten van verkeerd voedsel zijn groter. Wees u hiervan bewust. Hierdoor begrijpt u beter waarom een voedselveilige omgeving zo belangrijk is. Vooral in de zorg.

 2. Peil het kennisniveau

  Hoeveel weten uw medewerkers van voedselveiligheid? Het waarborgen hiervan is een taak voor iedereen binnen de organisatie. Zorg ervoor dat alle medewerkers begrijpen waarom het zo belangrijk is om voedselveilig te werken.

 3. Zorg voor goede faciliteiten

  Bewustwording is één ding. Zorg dat er ook voedselveilig gewerkt kán worden. Zorg dus voor de juiste faciliteiten om veilig te kunnen werken en controleer deze regelmatig. Denk aan een juiste handenwasgelegenheid, maar ook aan voldoende koelcapaciteit en bergruimte met een juiste bewaartemperatuur.

 4. Leg de richtlijnen in het zicht

  Bewaar de richtlijnen op een vaste plaats. Zodat medewerkers deze er altijd bij kunnen pakken. Zorg ervoor dat de documentatie voor iedereen toegankelijk is. Stel daarnaast iemand aan met ruime kennis van de normen. Deze persoon dient als vraagbaak voor zijn/haar collega’s.

Hulp nodig bij het inrichten bij een voedselveilige omgeving? Of wilt u weten hoe u uw medewerkers goed instrueert? Wij helpen u graag op weg. Met bijvoorbeeld de e-learningmodule voor de zorg.