Zo houdt Bakkerij Van Esch voedselveiligheid op niveau én werkbaar

Bakkerij van Esch

Met groei komt verantwoordelijkheid. Zeker als je levert aan instellingen waar voedselveiligheid letterlijk van levensbelang is. Bakker Bas van Esch, die tijdens Bakkersvak het jaarlijkse inspectiecertificaat van Houwers uitgereikt kreeg, weet dat als geen ander.

Bij Bakkerij Van Esch zit ambacht in het DNA. Al vier generaties lang wordt het familiebedrijf gerund met liefde voor het vak, met roots die teruggaan tot begin 1900 in het Drentse Norg. Wat ooit begon als een combinatie van boerderij en bakkerij, groeide uit tot een modern bedrijf met zeven winkels, een bakkerij in Zevenhuizen (GR) en een stevige afzetmarkt richting horeca, ziekenhuizen, zorginstellingen en supermarkten.

Afnemers eisen certificaat

“Als je groeit, moet je steeds meer doen op het gebied van wet- en regelgeving”, weet Bas van Esch. “Arbo, voedselveiligheid, hygiëne; alles hangt met elkaar samen. Toen we via Topbakkers ook gingen leveren aan zorginstellingen en supermarkten, hebben we ons laten certificeren omdat afnemers dat eisten.”

Praktisch en passend

Van Esch startte zijn in 2014 gestart met FSSC 22000. “Maar toen die eisen steeds zwaarder werden en verder gingen dan nodig, zijn we samen met onze afnemers en Topbakkers een paar jaar geleden overgestapt op de Hygiënecode met industriemodule. Met hulp van Houwers hebben we dat praktisch en passend ingericht – dat werkt voor ons veel beter.”

Bakkerij van Esch
Eén van de vestigingen van Bakkerij van Esch.

Duidelijke aandachtspunten

Sindsdien biedt Houwers ondersteuning op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne. “Vanaf het eerste contact hadden we een goed gevoel”, zegt Van Esch. “Ze zijn praktisch, denken mee en spreken onze taal. Geen ingewikkelde ambtelijke woorden, maar duidelijke, toepasbare uitleg. Ook de jaarlijkse audits verlopen soepel, met duidelijke aandachtspunten en direct toepasbare feedback. Ze kijken niet alleen naar wat beter moet, maar ook naar wat goed gaat. Dat motiveert het team.”

Dagelijkse kost

Bij Van Esch staat voedselveiligheid niet alleen op papier, maar leeft het ook op de werkvloer. “Het is dagelijkse kost voor iedereen, want één keer jaar naar een audit toe werken, heeft geen zin. We doen bijvoorbeeld regelmatig zelf onaangekondigde hygiënerondes. Dan geef ik een medewerker een checklist en laat hem of haar kritisch rondkijken. Zo houden we elkaar scherp.”

Op de hoogte blijven

Van Esch houdt zichzelf ook scherp door op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de markt. “Via Houwers en Topbakkers worden we geïnformeerd over van veranderingen. Nieuwe wetgeving? Wij weten het meteen. Daarom is de maandelijkse nieuwsbrief van Houwers voor mij onmisbaar. Je hoeft het niet allemaal zelf uit te zoeken, dat scheelt enorm.”