Zelfcontrole: wat is dat en wat is het voordeel?

inspecties

Restaurant, supermarkt, zorginstelling, ijszaak, bakker, slager; een bedrijf dat zich met voedsel bezighoudt, kan een bezoek verwachten van de NVWA. Ondernemers kunnen ook een zelfcontrolesysteem invoeren. Wat houdt dat in en waarom is dat voordelig?  

Een horecabedrijf of levensmiddelenzaak is zelf verantwoordelijk voor de voedselveiligheid binnen het bedrijf. De NVWA ziet daarop toe en voert onaangekondigde inspecties uit. Ondernemers hebben echter ook de mogelijkheid om een controle- en adviesbureau in te schakelen die door de NVWA geaccepteerd is. Een dergelijk bureau helpt ondernemers met het invoeren van een zelfcontrolesysteem.

Checkpunt Voedselveiligheid 

Wanneer een bedrijf voldoet aan de voorwaarden voor het invoeren van een controlesysteem en het controlebureau het bedrijf heeft aangemeld bij de NVWA, dan kan het bedrijf zich aansluiten bij het Checkpunt Voedselveiligheid-programma. In dat geval komt de NVWA alleen nog langs na een melding of (steekproefsgewijs) om het controlesysteem zelf te toetsen. 

Betrouwbaar inspectiebureau  

Houwers is sinds 2008 de enige inspectie-instelling in Nederland is dat geaccrediteerd voor het uitvoeren van inspecties op basis van meerdere branche-hygiënecodes. Dit toont aan dat Houwers een betrouwbaar inspectiebureau is. Bedrijven kunnen erop kunnen vertrouwen dat Houwers de inspecties uitvoert op een kundige, onafhankelijke en onpartijdige wijze, en dat de inspecties een eerlijk beeld geven van de situatie in het bedrijf.  

Zo gaat Houwers te werk 

1: Beginfase 
Wanneer een ondernemer nog geen ervaring heeft met voedselveiligheid en hygiënecodes, start de beginfase waarin Houwers de ondernemer voorziet van informatie en de behoefte van het bedrijf in kaart brengt.  

2: Introductiefase 
Na de beginfase volgt de introductiefase. Hierin krijgt de ondernemer informatie over het HACCP-systeem waarin alle wetten, regels en registratieverplichtingen aanwezig zijn. Bij de introductie is het belangrijk om een nul-meting uit te voeren om de situatie in kaart te brengen en verbeterpunten inzichtelijk te maken.   

3: Verbeterfase 
Na de introductiefase is het tijd voor de verbeterfase, waarin de ondernemer aan de slag gaat met de verbeterpunten die uit de inspecties naar voren zijn gekomen. Daarna volgt de beheersfase, waarin alle medewerkers de basisvoorwaarden en processen beheersen. Ook in deze fase voert Houwers periodiek onaangekondigde inspecties uit.    

4: Certificering en Checkpunt Voedselveiligheid 
Wanneer Houwers een bedrijf uiteindelijk een groene beoordeling geeft, is dat bedrijf gecertificeerd en is het tijd om het inspectiecertificaat op te hangen. Zo laat het bedrijf aan consumenten zien dat de voedselveiligheid in orde is. Op deze manier ontstaat er een keten van vertrouwen. 

Naast het inspectiecertificaat kunnen bedrijven of organisaties zich aansluiten bij het Checkpunt Voedselveiligheid.