Waarom een schoonmaakplan nodig is, ook al is de keuken altijd spic en span

Je werkt dagelijks met voedsel en voor jouw bedrijf is voedselveiligheid een prioriteit. Daarom is de verwerkingsruimte altijd schoon en worden deze taken netjes afgevinkt op de checklist. Toch vraagt de inspecteur van Houwers of de NVWA naar het schoonmaakplan. Ook hygiënecodes verwijzen ernaar. Waarom?

In de meeste voedselverwerkende bedrijven waar de inspecteurs van Houwers komen, zijn de ruimtes schoon en netjes. Als ze vervolgens vragen of het schoonmaakplan is gevolgd, blijft het antwoord soms uit. Waarom is er een schoonmaakplan nodig als de ruimtes schoon zijn en de schoonmaak is geregistreerd op de checklist? 

Schoonmaken volgens een vast stramien

Het is niet alleen belangrijk dát er goed wordt schoongemaakt, maar ook dat de schoonmaak volgens een vast stramien wordt uitgevoerd. Zo is het van belang dat de juiste schoonmaakmiddelen op de juiste manier worden gebruikt. Dat voorkomt dat er bacteriën en chemicaliën een gevaar kunnen vormen voor het voedsel.

Een schoonmaakplan is een overzicht van:

  • Welke objecten moeten worden schoongemaakt
  • Hoe vaak deze objecten moeten worden schoongemaakt
  • Welke reinigings- en/of desinfectiemiddelen worden ingezet
  • Hoe die middelen worden gebruikt
  • Of er eventueel persoonlijke bescherming noodzakelijk is (in geval van bijtende middelen)

Vervolgens moet iedereen die schoonmaakt op de hoogte zijn van deze informatie. Medewerkers moeten dus weten:

  • Wat ze moeten doen
  • Wanneer ze dat moeten doen
  • Hoe ze dat moeten doen
  • Wat ze moeten doen als het misgaat of dreigt mis te gaan

Het aftekenen van een schoonmaaklijst is het sluitstuk en een controlemiddel voor een leidinggevende of inspecteur. Een onderdeel wat is afgevinkt als schoongemaakt, moet dat ook zijn.

Hulp nodig bij het opstellen van een gedegen schoonmaakplan? Download hier het voorbeeldschoonmaakplan van Houwers. Neem bij vragen contact op.