Onze inspecteurs staan elke dag klaar om vragen te beantwoorden over voedselveiligheid en hygiëne. Zo wil een zorginstelling weten waarom ze verse eieren in de koelkast moeten bewaren.
In Europa bewaren we verse eieren meestal buiten de koelkast. Amerikanen bijvoorbeeld, verbazen zich daar vaak over. De reden is dat in Europa (en Nederland) eieren na het leggen meestal niet worden gewassen, waardoor de natuurlijke beschermlaag (cuticula) blijft zitten. Daardoor kunnen eieren bij kamertemperatuur bewaard worden, zolang ze niet te warm staan. In de VS en sommige andere landen worden eieren na het leggen wél gewassen, waardoor bacteriën makkelijker binnendringen. Daarom moeten ze daar wél in de koelkast worden bewaard.
Groei van bacteriën remmen
In Nederland mogen we dus verse eieren buiten de koelkast bewaren. Veel instanties raden de koelkast wel aan, omdat dat dat de houdbaarheid verlengt (ongeveer vier weken vanaf de legdatum) en de groei van bacteriën zoals salmonella remt. Als je ze buiten de koelkast bewaard, is het wel belangrijk om daarvoor een koele, droge plek te kiezen én ze wat sneller te gebruiken.
Uitzondering
De Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie vormt echter een uitzondering op dit punt. Deze code schrijft voor om eieren wél in de koelkast te bewaren. Dit heeft te maken met de kwetsbare doelgroep van zorginstellingen. Wel belangrijk: als de eieren eenmaal in de koelkast staan, mag je ze niet meer buiten de koelkast bewaren omdat er dan condens kan ontstaan waardoor bacteriën makkelijker binnendringen.
Neem voor vragen en advies contact op met de specialisten van Houwers.