Vraag over voedselveiligheid: ‘Mogen we op deze manier stamppot maken?’

Onze inspecteurs staan elke dag klaar om vragen te beantwoorden over voedselveiligheid en hygiëne. Zo kwam er een vraag binnen van een klant die graag stamppot maakt voor gasten, maar twijfelt over de materialen die ze daarvoor kunnen gebruiken.

Ben je klant van Houwers en heb je een vraag over voedselveilig werken, stel deze dan aan de experts van Houwers. Het is ontzettend goed dat ook zorginstellingen contact opnemen zodat ze zeker weten dat ze volgens de richtlijnen werken. Een vraag die onlangs binnenkwam: ‘Mogen we cementkuipen gebruiken om stamppot mee te maken?’.

Juiste materialen

Machines en materialen die de keuken gebruikt, moeten specifiek gemaakt zijn voor het bereiden
van eten en drinken. Zo staat het ook in de zorgcode: ‘Zorg dat de apparatuur en materialen geschikt
zijn voor het doel waar ze voor gebruikt worden’. Materialen mogen bijvoorbeeld geen scherpe hoeken, naden of kieren hebben. Door apparatuur en materialen aan te schaffen bij een horecaleverancier, dan weet je zeker dat ze voldoen aan de richtlijnen.

Een cementkuip is duidelijk niet gemaakt voor toepassing in de horeca, voldoet niet aan de richtlijnen en is daarom niet geschikt om bijvoorbeeld stamppot mee te maken.

Wil je voedselveiligheid in jouw bedrijf naar een hoger niveau tillen? Neem dan contact op met Houwers.