Voedselopslag in oude panden: hoe voorkom je een muizenplaag? 8 tips

Oude panden, loodsen en andere soorten opslagruimtes bevatten vaak ingangen voor ongedierte. Zo’n ingang hoeft maar heel klein te zijn. Een kiertje in de muur of een beetje ruimte tussen deur en drempel is voldoende. Als je in zo’n pand voedsel wilt opslaan, dan is het zaak om de ruimte muis- en rattenvrij te houden. Helaas gaat het nog regelmatig mis. Zonde als dan alle levensmiddelen weggegooid moeten worden, omdat er ongedierte bij heeft kunnen komen.

Werk je in een ruimte waar levensmiddelen worden opgeslagen, dan hebben we de volgende tips voor je:

  1. Let op sporen van ongedierte. Zorg ervoor dat leidinggevenden, maar ook alle medewerkers deze sporen kunnen signaleren en benoemen.
  2. Verwijder sporen direct!
  3. Voorkom het achterblijven van voedselresten in de ruimte.
  4. Maak altijd góed schoon.
  5. Maak het pand ‘muisdicht’: dicht kieren onder de deur, gaten in de muur en open doorvoeren in plafond of vloer.
  6. Zorg voor ongediertewering (zoals een hor) bij deuren die vaak openstaan. Liever: sluit deuren die onnodig openstaan.
  7. Let extra goed op bij nat en koud weer. Of tijdens verbouwingswerkzaamheden. Aan het pand, of in de omgeving daarvan.
  8. Inspecteer elke binnenkomende vracht. Een muis lift zo mee naar binnen.

Ervaar je lichte overlast van ongedierte? Dan mag je zelf aan de slag met bestrijding. Een ongediertebestrijder schakel je in als je het niet in de macht hebt. In de Hygiënecodes voor de diverse branches vind je heldere uitleg over wat te doen.

Foto: rat in een oud kozijn, via Shutterstock