De Bommelerwaard mag trots zijn op de voedselbank. Als tweede in Nederland heeft de voedselbank Bommelerwaard namelijk een HACCP certificering. Donkere wolken drijven over het complex van de Watertoren aan de N322 bij Zaltbommel. Een plensbui geeft het onderkomen van de Voedselbank Bommelerwaard een droevig aangezicht. Maar binnen is het gebouw niet dan vrolijke gezichten. De voedselbank is als tweede in Nederland na de regio Tiel HACCP gecertificeerd.
Voorzitter Ellen Essed en bestuurslid Johan de Hoop, tevens voorzitter van de HACCP werkgroep geven uitleg. “Wij zijn getipt door onze zustervoedselbank in Tiel. Dat zette ons aan het denken. Voedselveiligheid waarborgen, dat willen wij natuurlijk ook, en daarom zijn wij hetzelfde traject ingegaan”, vertelt Essed. In samenwerking met Houwers Holtackers BV ging een werkgroep aan de slag. Toevallig was voldoende know-how aanwezig binnen de kring rondom de voedselbank om het proces gesmeerd te laten lopen. De opdracht klonk concreet: hoe waarborgen en organiseren we voedselveiligheid? “Protocollen en regelgeving hanteerden we al, maar we hebben de organisatie verder geprofessionaliseerd”, vertelt De Hoop, die zelf ervaring heeft in de foodsector. “Veel producten zijn lang houdbaar, denk aan rijst en pasta, maar andere producten vereisen meer aandacht. Onze grootste nachtmerrie is dat iemand ziek wordt van een voedselpakket dat wij verstrekken. De pakketten zijn gratis, maar dat ontslaat ons niet van de verantwoordelijkheid kwaliteit te leveren. Bovendien hebben wij richting onze leveranciers de plicht kundig met hun producten om te gaan.” Twee facetten zijn met name belangrijk als het om de goede behandeling van voedsel gaat: temperatuur en houdbaarheid. “We werken met lijsten waarop staat tot wanneer een product uiterlijk te gebruiken is. De ‘THT’ (tenminste houdbaar tot) zoals gebruikt door supermarkten is voor een consumententrucje. Rijst, pasta, dat mag gerust een jaar over de datum zijn. Vis en kip uiteraard niet. De voedselbank licht de afnemers daar ook over voor, want er bestaat veel onwetendheid en we krijgen vragen.” Afgezien van de behandeling van het voedsel zijn ook factoren als hygiëne en opleiding van vrijwilligers in het HACCP-certificaat geregeld. “Alles is nauwgezet in beeld”. Aldus Essed. “Dat geeft afnemer en leverancier vertrouwen in hoe wij ons werk doen”.
De Voedselbank Bommelerwaard bedient 74 huishoudens, en het aantal neemt naar verwachting toe. “Ik denk dat sommige kabinetsplannen huishoudens die nu op het randje staan, straks over het randje duwen”, vertelt Essed. Daarom zijn nieuwe vrijwilligers altijd welkom, en bovenal ook leveranciers. “Vooral bij de grote multinationals wordt veel voedsel onnodig vernietigd. Het vereist creatief denken en door voorlichting komen wen een heel eind. Eten dat bijvoorbeeld om cosmetische reden wordt weggegooid, omdat het er niet uitziet zoals het hoort maar verder goed eetbaar is, dat kan eigenlijk niet meer”.
Bron: De Toren
https://www.houwersgroep.nl/wp-content/uploads/2017/06/Bommelerwaard-300×225.jpg