Vertrek Kurt Vanderstalle naar SKAL: ‘Nog veel te behalen in anders consumeren’

In februari neemt Houwers Groep afscheid van inspecteur Kurt Vanderstalle. Na acht jaar zet hij zijn werkzaamheden voort bij SKAL-biocontrole, als inspecteur Retail. De van oorsprong slager maakte de stap naar inspecteurschap onder het motto ‘If it’s not safe, it’s not food.’ We kijken met Kurt terug op acht dynamische jaren, waarbij hij zich een begenadigd schrijver toonde voor onder meer onze nieuwsbrief en website.

Naast je werkzaamheden als inspecteur en alles wat erbij komt kijken, heb je je erg bedreven getoond in schrijfwerk voor Houwers Groep. Wat sprak je hier zo in aan?

“Het schrijven van een artikel maakt het mogelijk kennis te delen met een grote groep. Achter elke tekortkoming die je onderweg tegenkomt, schuilt een reden waarom niet aan de norm voldaan kan worden. Ik vind het leuk om die kennis van de norm te delen, zodat de lezer daar zelf een passende werkwijze op los kan laten. Als je mensen met eenvoudige taal bewust kunt maken van waarom iets belangrijk is, heb je 80% van het doel bereikt.”

Hoe kijk je terug op de tijd bij Houwers Groep?

“Het waren acht leuke jaren, waarin ik heel veel leuke mensen heb ontmoet. Mooie en soms ook lastige klussen heb gedaan. Open en eerlijk met alle inspecteurs heb gestreden, om hetzelfde doel te hebben. Een inspecteur van Houwers Groep moet geen inspectie uitvoeren, hij moet kennis komen brengen. Als je die gedachte deelt, heb je heel veel kennis te verkopen.”

Je komt uit de slagerij, vervolgde je weg naar de NVWA en kwam bij Houwers Groep terecht. Nu ga je voor het inspecteurschap voor SKAL. In hoeverre matchen jouw idealen met die van SKAL? 

“Tijdens mijn opleiding en werk als slager heb ik geleerd dat je als schakel in de levensmiddelen verantwoordelijk bent voor de volksgezondheid. Daarin doe je nooit concessies. In die tijd aten we per gezin nog een hele koe per jaar op. Daar moet je anno 2021 niet meer aan denken. Inspecteur zijn bij de NVWA heeft mij heel veel geleerd over primaire producten, grondstoffen en Europese wetgeving. Het is voor een buitenstaander niet te bevatten hoeveel er EU-breed geregeld is om voor de consument een veilig product op de markt te laten zetten. De laatste jaren is de maatschappelijke roep om eerlijke producten en het beperken van onze (negatieve) invloed op de aarde groter geworden.  Ook ik kijk anders tegen zaken aan dan 20 jaar geleden achter het hakblok. Het geven van eerlijke en betrouwbare informatie aan consumenten is één van mijn eigen ‘stokpaardjes’ waar ik bij elke inspectie aandacht voor heb. De overstap naar SKAL-biocontrole sluit hier naadloos op aan. De gehele controle op organische producten is erop gericht fraude te voorkomen en mensen een eerlijk product te garanderen.”

Wat neem je mee van Houwers Groep naar je nieuwe werkgever?

Wat ik meeneem is ‘inspecteur zijn’. In de slagerij leer je maken en verkopen, bij de NVWA leer je hoe je de wet moet handhaven. Bij Houwers Groep leer je inspecteren met als doel verbetering te realiseren. Niet goed is niet goed, daar gaan we aan werken! Bij SKAL-biocontrole is die speelruimte wat minder groot, maar ondernemers hebben daar meestal bewust gekozen voor BIO. Samen met hen ga ik werken aan een meer toekomstbestendige manier van leven en eten.”

Hoe zie je de foodinvulling van retail over vijf jaar / tien jaar? En wat wordt jouw bijdrage hierin?

“Het aanpassen van gedrag van mensen is een bijzonder traag proces. Dat kan ook niet anders! Vele generaties zijn groot geworden in een consumptiemaatschappij. Als voorbeeld: elektrisch rijden? Ja! Maar, zonder te generaliseren, vaak nog niet om de echte reden, die Tesla is gewoon een mooie auto. Zo gaat het ook in levensmiddelen, het aandeel ‘anders’ groeit langzaam, maar het groeit. Daar is de komende decennia nog heel veel te behalen. De eerste generatie die in redelijk grote aantallen anders naar de wereld kijkt, is net opgestaan. Daar lever ik graag een bijdrage aan.”

Jouw quote op Linkedin is: ‘If it’s not safe, it’s not food’. Ga je de quote nu ook uitbreiden of aanpassen?

“Haha, daar heb ik eerlijk gezegd nog over nagedacht. Die quote zit als een oude spijkerbroek. Maar iets als ‘future food is fair food’ ligt wel in de verwachting.”

Wil je nog iets kwijt aan jouw relaties als inspecteur van Houwers Groep? 

“Ik wil iedereen bedanken voor de mogelijkheden die zij mij gegeven hebben. Iedereen heeft steeds opengestaan voor de opmerkingen en tips die ik gaf. Aan de andere kant heb ik heel veel van hen geleerd. Wat kunnen gepassioneerde mensen fantastische ideeën hebben om zaken voor elkaar te krijgen. Door hen uitgenodigd worden om samen te kijken naar een hoger doel, is een hele eer!”