Vakantie, voedsel en ziekte

Het lijkt al weer enige tijd geleden; de vakantieperiode. De één is naar een ver en warm land geweest, de ander heeft het, ook warm, wat dichterbij in Europa gehouden. Wist je dat er ook niet zo ver van huis al risicolanden zijn waar je ongemerkt een besmettelijke ziekte kunt oplopen of drager daarvan kunt worden?

Weer aan het werk (met voedsel)

Heeft u als werkgever gevraagd aan uw medewerker hoe de vakantie verlopen was, of men zelf ziek is geworden of dat in de directe omgeving ziektegevallen waren? Waarschijnlijk niet. Het is in Nederland ook niet gebruikelijk om daar als werkgever expliciet naar te vragen. Wel is er een meldingsplicht voor de medewerker als deze vermoed een besmettelijke ziekte te hebben of drager te zijn.

Besmetting door voedsel of drinkwater

Je kunt al een besmettelijke en door voedsel overdraagbare ziekte als Hepatitis A oplopen zonder dat je daar in eerste instantie heel veel last van hebt. Een paar symptomen zijn: vermoeidheid, lusteloosheid, verminderde eetlust en wat lichte koorts. Dit kan aanhouden tot wel 2 maanden na de eerste besmetting. In die 2 maanden kan een grote hoeveelheid voedsel besmet raken door die ene medewerker. En zoals eerder gezegd, dit kan al binnen de EU, de risicolanden komen steeds dichterbij te liggen door de reislustigheid van de mens.  In de meeste gevallen is een besmettelijke ziekte met een vaccinatie te voorkomen. Op de site van de GGD kunt je van alle landen zien of er een advies of een verplichting tot vaccineren is.

Door medewerkers goed te instrueren over de gevolgen van een door voedsel overdraagbare ziekte kunt u al heel veel mogelijk leed voorkomen. Voedselveiligheid doe je samen.