Twee dagen op inspectie bij Laurentius Ziekenhuis

‘Soepservice voor IC-medewerkers’

De inspecteurs van Houwers Groep komen over de vloer bij allerlei soorten bedrijven en instellingen. De specialisten in voedselveiligheid komen veel tegen tijdens hun bezoeken. Ook nemen ze veel tips & tricks mee naar huis. Deze delen we graag met u. Deze editie: een aantal vragen aan inspecteur Manolito Willems. Hij verzorgde een inspectie bij Laurentius Ziekenhuis in Roermond.

Vandaag staat de jaarlijkse inspectie op het programma voor inspecteur Willems. “Jaarlijks bezoeken wij de centrale keuken, restaurant De Pelikaan en de 14 afdelingen in het ziekenhuis. De inspectie verdeel ik over twee dagen, zodat elke afdeling mijn volledige aandacht krijgt. Bij aankomst word ik ontvangen door John Golsteijn, manager Services. We starten uiteraard met een kop koffie en een praatje. Hoe vergaat het ons beiden, in deze voortdurende coronasituatie? Vervolgens bespreken we de invulling van de dag. Hier sluiten ook Maurice Hendrikx (teamleider Restaurant), Patrick Beckers (teamleider Catering), Ilse Boonen (teamleider Gastvrijheid) en Bianca Philipsen (teamleider Facilitair) zich bij aan. Als inspecteur kom je werkelijk niets tekort. Eten, drinken, een uitrijkaart. Ik voel me meer dan welkom bij deze organisatie.”

Hoe verliep de inspectie?

“Ik krijg alle ruimte om zelfstandig de inspectie uit te voeren. Na dag 1 is de helft van alle locaties bezocht. Ik zie nauwelijks tot geen tekortkomingen en dat is bijzonder voor een organisatie van deze omvang. Laurentius Ziekenhuis legt de lat erg hoog op gebied van voedselveiligheid. Ze gaan hier voor de 10. Daarnaast geven ze aan dat zij binnenkort bezoek krijgen van Qualicor – Q-mentum (voorheen NIAZ-accreditatie Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg). Met als doel het verlengen van het kwaliteitskeurmerk van het ziekenhuis. Zo laten ze zien dat ze de beste van de klas zijn. NIAZ is een inspectie voor het gehele ziekenhuis, en voedselveiligheid is een onderdeel hiervan. De inspectieresultaten van Houwers Groep worden onder accreditatie overgenomen. Dit betekent: minder belasting van het facilitaire gedeelte én efficiënter.”

Hoe gaat Laurentius om met de coronamaatregelen?

“Daar kan ik kort over zijn: strak en georganiseerd. Naast de verplichte handdesinfectie en een aanmeldzuil voor bezoekers, leiden medewerkers alles in goede banen. De ontvangst verloopt snel en soepel.”

Hoe speelt het ziekenhuis in op de huidige situatie?

“Dat doen ze op een erg positieve manier. Alles is zó ingericht dan men al binnen een dag kan afschalen of opschalen. Het restaurant is momenteel ingericht als take away-locatie. Voor personeel zijn verschillende ruimtes ingericht om te kunnen pauzeren. In de eerste coronagolf was er zelfs een 24-uursservice voor medewerkers, omdat er zoveel van ze werd gevraagd. In de tweede golf is er gekozen voor een bestelservice. Medewerkers kunnen dagelijks een maaltijd bestellen. Deze wordt op de afdeling in de koelkast geplaatst. Voor IC-medewerkers is er dagelijks een soepservice.”

Wat voor impact heeft de ‘Covid-situatie’ op Laurentius Ziekenhuis?

“De impact is behoorlijk. Niet alleen omzettechnisch. Ook doet het behoorlijk wat met het personeel. Er wordt een hoge flexibiliteit van ze verwacht. Werkzaamheden die buiten hun profiel vallen worden opgepakt. Voor de Covid-afdelingen is de druk nog steeds heel hoog.”

Hoe reageren bezoekers op de genomen maatregelen?

“Bezoekers reageren erg positief op de situatie, zijn begripvol. Ze vinden het voornamelijk prettig dat er toch nog een bepaalde service wordt geboden. Zoals de take-away.”

Hoe bereidt het personeel zich voor op verruiming van de maatregelen?

“Het ziekenhuis heeft een eigen Facebook-pagina en Instagram-account. Bij veranderingen of aanpassingen worden deze kanalen gebruikt. Het motto van Laurentius is: ‘Vandaag zeggen, morgen draaien’. In korte tijd op- of afschalen is geen probleem.”

Wat wil je als inspecteur kwijt aan het team van Laurentius Ziekenhuis?

“De loyaliteit, warmhartigheid en inspiratie maakt deze club een voorbeeld voor anderen. In alles hebben ze het voor elkaar. Het is een plezier om hier inspecties uit te mogen voeren. En het doet mij, als inspecteur, natuurlijk goed dat ze hier voor niets minder dan een 10 gaan. Met als resultaat weer een prachtig certificaat voedselveiligheid. Groot compliment voor het hele team, dat dit samen mogelijk maakt.”