Tips voor voedselveilige feestdagen met een opgeruimde koeling

Ga je een paar dagen dicht in december, of bereid je je voor op extra drukte? In beide gevallen kan het voorkomen dat de koeling even goed vol zit. Misschien wel overvol. Is dat wel nodig? Tips om de koelvoorziening netjes en voedselveilig te houden.

Een goede indeling van de koeling is belangrijk voor de voedselveiligheid. Zo horen rauwe en bereide producten van elkaar gescheiden te zijn, waarbij rauwe producten (vlees, vis, gevogelte) op het onderste schap liggen, terwijl bereide producten op het bovenste schap thuishoren. Bereide producten zijn goed afgedekt en voorzien van een datumsticker, FIFO wordt netjes toegepast en er staat niets direct op de vloer van de koelcel. Uiteraard zijn schappen, wanden en vloer schoon.

Voedselveiligheid in gevaar

Wanneer de koeling overvol raakt, bijvoorbeeld rond de feestdagen, kun je het overzicht weleens verliezen. Sommige producten eindigen op een plek waar ze eigenlijk niet horen en ook andere regels worden niet meer zo strikt nageleefd. Daarmee komt de voedselveiligheid in gevaar.

Onnodig in de koeling

Om te voorkomen dat de koeling overvol raakt, is het goed om na te gaan of bepaalde producten onnodig ruimte in beslag nemen in de koeling. Zo kunnen hele tomaten, paprika, aubergines, boontjes, komkommer, avocado en alle soorten knollen prima buiten de koelcel bewaard worden. Sterker nog, op de boontjes en knollen na zijn alle genoemde producten onderhevig aan koudebederf.

Ook tropische vruchten zoals mango, ananas en kiwi horen niet in de koeling thuis. Dat geldt tevens voor citroenen en andere citrusvruchten. Andere producten kunnen in gesloten verpakking elders worden bewaard en moeten alleen na opening de koeling in. Voorbeelden zijn mayonaise, ketchup, jam, sappen en augurken.

Om de belasting van de koeling te verminderen, kunnen de genoemde producten op een andere plek opslagen worden. Zo ontstaat er meer ruimte en overzicht in de koeling voor bederfelijke producten.

Temperatuur checken en registreren

Uiteraard is het van belang om de temperatuur van de koelvoorzieningen dagelijks te controleren en te registreren. Zeker tijdens drukke dagen, wanneer de deur van de koelcel of koelkast constant open en dicht gaat, loop je het risico dat de temperatuur boven de grens van 4 of 7 graden stijgt.

Check HACCP

Voldoet jouw koeling aan de richtlijnen van HACCP? Check daarvoor de geldende hygiënecode in jouw branche. Of neem contact op met Houwers voor tips en advies. Kijk ook eens op de website van CleanUpp voor de mogelijkheid om de HACCP-administratie digitaal bij te houden waardoor papieren lijsten niet meer nodig zijn.

We wensen iedereen gezellige, voortvarende en voedselveilige feestdagen!