De vakanties zijn begonnen en een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking pakt de tassen in voor een welverdiende reis. Tijdens de inpak-stress die ieder jaar, hoe vreemd ook, weer terugkeert, maakt het dat er niet altijd gedacht wordt aan de voedselhygiëne. Met onderstaande tips staan we er alsnog even bij stil.
Uw vakantieplezier kan snel bederven door een voedselinfectie. Vooral YOPI’s lopen risico op vervelende gevolgen van voedselvergiftiging. Klassiek zijn de verhalen over besmet drinkwater en verkeerd bewaard voedsel. Uw belangrijkste raadgevers zijn uw zintuigen. Hoe ziet het product eruit, hoe ruikt het en hoe smaakt het!?
Hygiëne – de belangrijkste regels
-
Handen wassen
Deze kun je niet vaak genoeg herhalen! Na gebruik van het toilet, vóór u gaat koken en vóór u gaat eten.
-
Drink zorgvuldig
Drinken mineraalwater (in gesloten en verzegelde fles), thee, vruchtensap en dergelijke dranken. Liever geen kraanwater.
-
IJsblokjes vermijden
Liever geen ijsblokjes gebruiken, deze zijn vaak besmet met ziekmakende bacteriën omdat de ijsschep via kruisbesmetting niet schoon is en tussen de ijsblokjes wordt bewaard.
-
IJs onderweg
Eet geen onverpakt ijs dat in een karretje langs de weg verkocht wordt. Verpakt ijs en schepijs uit een schone, druk bezochte winkel leveren meestal geen bezwaar op.
-
Groente en fruit wassen
Was groenten en fruit in schoon water. Bent u daar niet zeker van, was ze dan in gekookt water. Fruit kunt u beter zelf schillen.
-
Gekookt eten
Breng eten snel aan de kook (100℃) en laat het een kwartier doorkoken.
-
Rauw voedsel
Eet geen rauw (tartaar) of halfrauw vlees of rauwe schelpdieren.
-
Vliegen weren
Zorg dat uw voedsel tegen vliegen is beschermd.
-
Gekoeld bewaren
Bewaar bederfelijke levensmiddelen in de koelkast, niet in een koeltas. Wanneer u geen of onvoldoende koelruimte heeft, eet het dan na aankoop direct op of koop het vlak voordat u het gaat bereiden.
-
Gesteriliseerde producten
Gesteriliseerde producten b.v. in blik, pot of foliepak, die niet in de koelkast bewaard hoeven worden, zijn in onbeschadigde verpakking lang houdbaar. Vacuüm verpakt vlees of vleeswaar zijn niet houdbaar buiten de koelkast.
-
Zieke medereizigers
Personen die buikpijn en/of diarree hebben moeten buiten de keuken blijven en hun handen vaak en goed wassen, zeker na het gebruik van het toilet.
-
Afwassen
Was keukengerei en vaatwerk af in handwarm sop en spoel het af in zuiver water. Gebruik schone thee-, hand- en vaatdoeken. Spoel deze na gebruik uit in een sopje en droog ze vlug, liefst in de zon.
Meer weten? Bekijk ook eens de informatiekaarten:
Bent u Nederland op vakantie en wordt u toch ziek van voedsel/drinken, genuttigd of gekocht bij een horecalocatie? Meld dit dan bij de NVWA via het daarvoor bestemde formulier.
Heeft u nog vragen m.b.t. de voedselveiligheid? Wij staan de gehele zomer voor u klaar.
Team Houwers Groep wenst iedereen een voedselveilige vakantie toe!