De naleving van de allergenenregels blijft een belangrijk onderwerp in de voedingssector. Inspecteurs van Houwers, maar ook van de NVWA, controleren er altijd op. Daarom is het goed om bij jezelf na te gaan: houden wij ons aan de allergenenregels?
Alle voedselverwerkende bedrijven zijn verplicht om consumenten te informeren over de aanwezigheid van allergenen in hun producten. De NVWA controleert of bedrijven zich aan deze regel houden. Het uitblijven van of onvolledige informatie over allergenen in voedselproducten kan immers grote gevolgen hebben voor de consument.
Bekijk hier de allergenenpagina van Houwers
Klanten informeren
Wanneer moet je allergeneninformatie laten zien? In ieder geval op het moment dat de klant hiernaar vraagt. Op afstand (webshop etc.) is dit inzichtelijk bij het product. In beide gevallen moet de klant actief uitgenodigd worden om vragen te stellen over allergenen, bijvoorbeeld met de tekst: ‘Heeft u een allergie, vraag ons om de informatie.’
Voedselverwerkende bedrijven die niet-voorverpakte producten verkopen, kunnen op twee manieren allergeneninformatie aan de consument verstrekken: schriftelijk en mondeling. Er gelden dan verschillende eisen.
Begrijpelijk en duidelijk
Bij schriftelijke allergeneninformatie voor de consument moet een bedrijf duidelijk vermelden waar de allergeneninformatie beschikbaar is. De informatie moet voor iedereen vrij toegankelijk, begrijpelijk en duidelijk leesbaar zijn. De bedoeling is dat consumenten zonder omhaal kunnen lezen of achterhalen welke allergenen in het gerecht of product zitten. Een optie is om de informatie direct bij het product op de kaart te zetten.
Bedrijven mogen de allergeneninformatie mondeling geven, maar moeten consument daar schriftelijk van op de hoogte brengen, bijvoorbeeld met een bordje op de toonbank (‘Heeft u een allergie, laat het ons weten!’). De allergeneninformatie moet vervolgens schriftelijk of elektronisch beschikbaar zijn voor het personeel én voor inspecteurs
Daarnaast moet de allergeneninformatie schriftelijk of elektronisch aanwezig zijn voor de medewerkers en de inspecteur. De informatie op basis van de recepten of verpakkingen moet kloppend zijn, zowel elektronisch als schriftelijk. Het is belangrijk om hiervoor zorg te dragen.
Nederland hanteert sinds 1 januari 2024 een nieuw allergenenbeleid gericht op voorverpakte producten. Lees hier alles over dit beleid.
Veertien stoffen
De Europese Unie heeft veertien stoffen als allergenen benoemd. Voedselverwerkende bedrijven zijn verplicht consumenten te informeren over de aanwezigheid van deze stoffen.
Download hier de lijst met veertien allergenen (download begint direct)