Op maat gemaakt schoonmaakplan bij Vomar Voordeelmarkt

‘Dagelijkse controle op uitvoering schoonmaakwerkzaamheden’

De inspecteurs van Houwers Groep komen over de vloer bij allerlei soorten bedrijven en instellingen. De specialisten in voedselveiligheid komen veel tegen tijdens hun bezoeken. Ook nemen ze veel tips & tricks mee naar huis. Deze delen we graag met u. Deze editie: een aantal vragen aan inspecteur Bianca de Gier. Zij verzorgde een inspectie bij Vomar Voordeelmarkt in Wormer.

“Wij voeren bij alle filialen van Vomar Voordeelmarkt vier keer per jaar een inspectie uit. Drie korte en één uitgebreide. Tijdens zo’n korte inspectie lopen we de verbeterpunten van het vorige bezoek bij langs. Ook kijken we naar de hygiëne, temperatuur en doen we een check op ongedierte in de winkel. Vandaag ben ik bij Vomar Voordeelmarkt in Wormer voor een korte inspectie.”

“Na een kennismaking met filiaalmanager Glenn bespreken we hoe het verbeterpunt – er was maar 1 – van de vorige keer is opgepakt. Het is netjes opgelost! Daarna maken we samen een ronde door de winkel en nemen we de registraties door.”

Hoe gaat het bedrijf om met schoonmaak?

“Vomar maakt gebruik van één merk reinigingsmiddelen. Hiervoor hanteren zij een schoonmaakplan op maat. In dit plan staat welk schoonmaakmiddel waar wordt gebruikt, hoe het wordt gebruikt en welke oppervlakken met welke frequentie worden behandeld. Op een zogeheten hygiëneborgingslijst tekenen de medewerkers de uitgevoerde schoonmaakwerkzaamheden af. Elke ochtend loopt de bedrijfsleiding een ronde door het pand om te controleren of de schoonmaak naar behoren is uitgevoerd.”

Op welke manier worden nieuwe medewerkers geïnstrueerd over het schoonmaakplan?

“Nieuwe medewerkers ontvangen op hun eerste werkdag Introtour-boekjes. Ze krijgen de tijd om deze door te nemen. Daarnaast ontvangen ze van ervaren medewerkers een training op de winkelvloer. Twee keer per dag is er een centraal overleg met medewerkers. Om 17:00 uur is het overleg met de jeugd, voor aanvang van hun werkzaamheden. Bijzonderheden met betrekking tot de schoonmaak staan hier op de agenda.”

Vertel eens iets over de genomen coronamaatregelen?

“Het filiaal is een drukke, kleine winkel. Het coronabeleid wordt hier streng uitgevoerd. In het weekend staat een medewerker bij de deur om de klantenstroom te reguleren. Mondkapjes zijn verplicht, bij de kassa’s hangen spatschermen. Voor kassamedewerkers is een handdesinfectiepompje beschikbaar. Ook worden handcontactpunten extra schoongemaakt.”

Kun je iets vertellen over de impact van de coronacrisis?

“Inmiddels treedt gewenning op. Het dragen van een mondkapje had de grootste impact, omdat dit de hele dag gedragen moet worden. De filiaalleider geeft aan voorlopig nog geen verruiming van de maatregelen te verwachten. Sommige maatregelen zijn misschien zelfs van blijvende aard. Hij wijst naar de spatschermen: deze geven de caissières een veilig gevoel.”

Wil je nog iets kwijt over dit bezoek?

“Vomar Voordeelmarkt in Wormer heeft de zaken keurig voor elkaar. Ondanks de drukte door de coronacrisis ziet de winkel er netjes, overzichtelijk en schoon uit.”