OOK VOEDSELBANK TIEL IN DE BAN VAN CBL HYGIËNECODE 2011

“Toen ik onlangs een presentatie gaf bij de Rotary Geldermalsen over onze voedselbank in Tiel, bood Toos Houwers spontaan haar diensten aan met haar inspectiebedrijf. Daar was ik ontzettend blij mee”, zegt Cor Oostveen, voorzitter van Steunpunt Voedselbank Tiel.” Vanuit het uitgiftepunt in Tiel verzorgen wij de gemeenten Tiel, Buren, Geldermalsen, Culemborg, Druten, West Maas en Waal en Nederbetuwe. (………) De dagelijkse praktijk op het gebied van voedselveiligheid, ligt niet zo zeer meer bij het bestuur maar vooral bij de dagcoördinatoren. Aandacht voor hygiëne, de juiste behandeling van producten en de controle hierop is een vast onderdeel van hun dagelijks werk. Als voedselbank dienen we ons te houden aan de CBL-Hygiënecode 2011. Dit zijn procedures en voorschriften die gericht zijn op de bescherming van de volksgezondheid. Onze dagcoördinatoren nemen de dagelijkse praktijk van de voedselbank voor hun rekening.” Eén van hen is Joke Steigerwald, zij heeft er met haar vrijwilligerswerk haast een volledige baan aan. Joke houdt zich onder meer bezig met voedselverwerving en het intakebeleid. Of te wel, zij beoordeelt wie in aanmerking komt voor steun van de voedselbank. Een verantwoordelijke taak. Joke geeft aan dat zij op vrijdag aanwezig is bij het uitreiken van de voedselpakketten. Ongeveer 65 gezinnen worden wekelijks voorzien van allerhande voedsel. De meeste producten die worden uitgegeven, zijn voorverpakt. “De houdbaarheidsdatum is een belangrijk aspect van voedselveiligheid”, zegt Joke. “Wij houden ons aan de richtlijnen van de Voedsel en Waren Autoriteit. Er zijn nogal wat misverstanden over de THT-datum. Als die is verstreken, betekent dat niet dat het voedsel niet meer gegeten kan of mag worden”. Ook de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en Volksgezondheid vinden dit. Er is over dit onderwerp daarom een richtlijn opgesteld, speciaal voor charitatieve instellingen zoals de voedselbank. De inspectie van Houwers Holtackers heeft ons veel nieuwe inzichten gegeven”, zegt Joke. “Wij doen er alles aan om op een verantwoorde manier met voedsel om te gaan, maar de adviezen die we hebben gekregen van Houwers Holtackers, waren erg nuttig. Gelukkig bleek dat we een prima uitgangspositie hebben. Waar we nog in kunnen verbeteren, heeft onder anderen te maken met persoonlijke hygiëne. We hebben duidelijke richtlijnen gekregen van Houwers Holtackers waar we ons in de toekomst graag aan willen houden. Voortaan zullen nieuwe vrijwilligers een heldere lijst met instructies krijgen over persoonlijke hygiëne en wat te doen bij ziekte. Ook willen we de puntjes op de i zetten in het proces van het vervoer van verse producten vanuit de koelbus naar de koelcel. Onze thermometers bleken bovendien andere waarden af te geven dan die van Houwers Holtackers, dat was een vreemde gewaarwording. Sinds de inspectie weten we op welke wijze we zelf onze meetapparatuur kunnen controleren op betrouwbaarheid. Een hele geruststelling. De dagelijkse schoonmaak van onze voedselbank is in handen van studenten van het ROC. Met de inzichten uit de heldere rapportages van Houwers Holtackers, gaan we ervoor zorgen dat er ook duidelijke instructies komen voor de schoonmaak. We gaan beschrijven met welk middel, welk onderdeel en met welke frequentie moet worden gereinigd”. “Natuurlijk willen wij “groen” worden verklaard”, zegt Joke. “Wij willen heel graag een HH-certificaat. Wij willen het beste voor onze klant. Dat wil toch elke ondernemer die zich bezig houdt met voedsel en de consument? Als vrijwilligersorganisatie kost het wel wat extra tijd en moeite om de aanbevelingen van Houwers Holtackers door te voeren. Maar het gaat ons lukken, zeker weten!”