Ondanks de afstand het cliënten naar de zin maken bij Woonzorgcentrum De Pol

‘Betere monitoring door registratie’

De inspecteurs van Houwers Groep doen verslag van hun bezoeken aan diverse soorten bedrijven en instellingen. Ondernemers delen hun tips & tricks op het gebied van voedselveiligheid en coronamaatregelen. Deze editie: een paar vragen aan inspecteurs Manolito Willems en Pieter Heuvelmans. Zij verzorgden een inspectie bij Woonzorgcentrum De Pol in Nijkerk.

Waar ben je te gast?

“We zijn bij Woonzorgcentrum De Pol in Nijkerk, onderdeel van Beweging 3.0. Deze organisatie is actief op het gebied van zorg, wonen en welzijn in de regio Eemland (Amersfoort, Baarn, Bunschoten-Spakenburg, Eemnes, Hoevelaken, Leusden, Nijkerk, Soest, Woudenberg). Zij bieden wijk- en gespecialiseerde verpleging bij cliënten thuis, (tijdelijk) verblijf en zorg met en zonder behandeling in woonzorgcentra, in verpleeghuizen én ze bieden revalidatiezorg.

Wij worden vandaag in Nijkerk ontvangen door Japke. Zij is werkzaam in de open keuken, die centraal is gesitueerd in de ontvangsthal van het mooie, moderne woonzorgcentrum.”

In hoeverre is de huidige situatie hier voelbaar?

“Het coronaproof werken begint na acht maanden bijna normaal te worden. Op momenten is het wel zwaar, zeker wanneer collega’s ziek zijn of in quarantaine zitten. Dit drukt op de personele bezetting. Wat ook vervelend is, zijn de zinloze discussies die er soms zijn met bezoekers die zich niet aan de coronaregels (willen) houden. Maar bovenal blijven ze positief!”

Hoe wordt de voedselveiligheid geborgd?

“Alle medewerkers op de afdelingen worden doorlopend zorgvuldig geïnstrueerd met betrekking tot voedselveilig werken. Wij als Houwers Groep voeren in opdracht van Beweging 3.0 tweemaal per jaar een hygiëne-audit uit. Alle verbeterpunten die hieruit voortkomen, worden vervolgens accuraat opgepakt.”

Welke tips geven jullie mee?

De zorg gaat gewoon door.

“Ook de zorgverleners bij Beweging 3.0 ontkomen niet aan een stukje administratie, zoals het controleren en registreren van temperaturen in de koelingen, vriezers en bij het proces regenereren. Naast een goede verzorging van de cliënten is namelijk het verzorgen van een voedselveilige maaltijd heel belangrijk. Door middel van het registreren kan beter gemonitord worden of temperaturen doorlopend voldoen aan de gestelde normen. Om daarmee uitgroei van ziekmakende bacteriën te voorkomen. Beweging 3.0 maakt hiervoor gebruik van de app CleanUpp, waardoor registraties soepel en gestructureerd kunnen verlopen. Bovendien maakt het monitoring eenvoudig.”

“Complimenten aan alle zorgverleners!”

Onze inspecteur Pieter besluit: “Dat er in de zorg kanjers werken, is het afgelopen jaar al heel vaak gezegd. Toch wil ik benadrukken dat de zorgverleners in woonzorgcentra, ondanks de afstand en beschermende middelen hun uiterste best blijven doen om het de cliënten naar de zin te maken. Dat vind ik erg mooi om te zien tijdens onze inspecties.”