Het komt geregeld terug tijdens onze inspecties dat wij medewerkers, leidinggevenden en ondernemers wijzen op het gebruik maken van een schoonmaakplan. Een opmerking die de inspecteurs dan vaak terugkrijgen is: ‘…maar de lijsten zijn toch ingevuld!?’. En daar zit wat verwarring. De schoonmaakregistratie is ter ondersteuning van het plan. Wat is een schoonmaakplan dan wel?
Een schoonmaakplan is een overzicht van welke objecten, hoe vaak schoongemaakt moeten worden, met welke middelen en hoe die middelen gebruikt moeten worden en iedereen die schoonmaakt moet daarvan op de hoogte zijn. Medewerkers moeten dus weten wat ze moeten doen, wanneer ze dat moeten doen, hoe ze dat moeten doen en wat ze moeten doen als het mis gaat of dreigt mis te gaan. Dat is een hele mond vol en is samen te vatten in 2 woorden; duidelijke instructies. In veel gevallen is de schoonmaak goed voor elkaar, maar bij de vraag of daarbij het plan gevolgd is, kijkt men toch wat raar om zich heen naar de blinkend schone ruimte en dat begrijpen wij natuurlijk.
Gebruik de (desinfectie) middelen altijd volgens voorschrift. Inwerktijden aanhouden en naspoelen zijn noodzakelijk voor een goede en veilige werking van het product. Goed omdat dan de bacteriën voldoende afgedood worden en veilig zodat er geen residu achterblijft op het oppervlak wat weer in het product terecht kan komen en bij consumptie voor gezondheidsklachten kan zorgen. Middelen worden gemaakt en getest met een doelbestemming. Wijk je daarvan af, dan speel je met de gezondheid van jezelf en anderen. Volg dus altijd de gebruiksaanwijzing van het middel.
Alles wat je dagelijks gebruikt hebt, maak je dagelijks schoon, Hetzij in de vaatwasser hetzij met de hand. Dan zijn er mogelijk materialen die je wel dagelijks gebruikt, maar waarbij het niet te doen is om die elke dag uitgebreid schoon te maken. Die vermeld je separaat op het plan, want daar is waarschijnlijk een middel voor nodig wat agressiever is dan dat voor de dagelijkse schoonmaak. Dan komen de wekelijkse onderdelen (koelcellen etc.) en daarna de periodieke zoals vriescellen en plafonds. Bij elk onderdeel vermeld je met welk middel dat schoongemaakt moet worden, bij voorkeur wat de dosering daarvan is, of het moet inwerken en of het nagespoeld moet worden. Dat is een schoonmaakplan. Het heeft dus niets te maken met hoe goed er schoongemaakt wordt, dat is een misverstand.