Voorkom schimmelvorming in de koelcel: 5 tips

Als inspecteurs komen we in allerlei soorten bedrijven waar voedsel wordt bereid of wordt opgeslagen. Dat varieert van een restaurantkeuken, bakkerij of ijssalon tot een slagerij, supermarkt of instellingskeuken. Eén overeenkomst: ze hebben bijna allemaal één of meerdere koelcellen.

Kijk uit: schimmelvorming
Regelmatig treffen wij in deze koelcellen schimmelvorming aan. Soms zijn het spikkels van beginnende schimmelvorming, maar ook met regelmaat overmatige schimmelvorming! Weet dat (overmatige) schimmelgroei kan leiden tot een officiële waarschuwing of zelfs een boete bij een bezoek door de NVWA.
Over het algemeen zijn de koelcellen op het eerste gezicht netjes. Maar als wij als inspecteur met ons zaklampje schijnen aan de onderzijde van de schappen (met name de onderste schappen), in naden van de constructies of op de verdamper, dan worden oude productresten, schimmelvorming en stof duidelijk zichtbaar.

Gevaar van schimmel in de koelcel
Schimmels bestaan uit kleine draadjes waarop giftige stoffen (toxinen) zitten. Door kruisbesmetting kunnen de schimmelsporen gemakkelijk op de producten die in de koelcel staan opgeslagen terechtkomen. Natuurlijk willen we niet dat de consument hiervan de eventuele gevolgen ondergaat in de vorm een voedselinfectie of voedselvergiftiging.

Hoe te voorkomen? We geven 5 tips
1. Zorg voor goede verlichting in een koelcel, zodat vervuiling goed waarneembaar is.
2. Maak de koelcel telkens goed en zorgvuldig schoon. Denk hierbij aan de wanden, plafond, bedrading, lampen, verdamper en de stellingen. Maak bij de rekken ook de constructie en de onderzijde van alle schappen goed schoon. Vergeet niet de voor- en achterzijde van de verdamper ook goed schoon te maken.
3. Zet de frequentie van schoonmaak van de verschillende onderdelen op het schoonmaakplan. Hoe vaak je schoonmaakt is afhankelijk van het gebruik, soort opslag en weersomstandigheden.
4. Controleer de koelcel dagelijks op schoonmaak, vergeet hierbij niet de moeilijk bereikbare plaatsen. Een zaklampje werkt hierbij verhelderend.
5. Spreek medewerkers aan als schoonmaaktaken niet correct worden uitgevoerd en geef hierbij aan waarom een zorgvuldige schoonmaak zo belangrijk is.