Meten is weten: zo gebruik je je insteekthermometer correct 

Draag jij ‘m altijd bij je of ligt ‘ie ergens in de la met een lege batterij? We hebben het over de insteekthermometer. Waarom is deze thermometer zo belangrijk in je dagelijkse werk en hoe gebruik je ‘m correct?  

Een insteekthermometer is een van de belangrijkste hulpmiddelen bij voedselveilig werken. Hiermee controleer je de kerntemperatuur van producten en weet je zeker of voedsel correct verhit of gekoeld is. De kern van een product is namelijk het laatste deel  dat de gewenste temperatuur bereikt.  

In keukens wordt ook wel een infraroodthermometer (ook wel laserthermometer genoemd) gebruikt. Het verschil is dat deze thermometers niet de kern maar de oppervlakte van producten meten. Dit is handig voor bijvoorbeeld een snelle check bij levering van diepgevroren producten.  

Tips voor gebruik 

Hoe gebruik je een in steekthermometer op een correcte manier? Ten eerste door de naald te reinigen en te ontsmetten voor en na gebruik. Zo voorkom je kruisbesmetting. Als het gaat om vlees, kip of een ander vast product, meet je altijd het dikste deel. Vloeibare producten roer je voor het meten eerst goed door. Tijdens het meten is het belangrijk om te wachten tot de weergave op de thermometer stabiel is.  

Als je de verpakking van een product niet wil beschadigen, kun je de naald tussen twee verpakkingen steken. Deze temperatuur benadert de kerntemperatuur het meest. Bij twijfel over de temperatuur moet wel altijd in de verpakking gemeten worden.  

Thermometer controleren 

Een thermometer moet minimaal een keer per jaar gecontroleerd worden om zeker te weten dat de thermometer nog steeds de juiste temperatuur toont. Dat proces heet kalibreren. Raadpleeg de hygiënecode voor de betreffende branche voor de juiste wijze van controle van de thermometer.  

Wist je dat de inspecteurs van Houwers ook thermometers kunnen kalibreren tijdens de inspecties? Wel zo makkelijk. Neem hierover contact op met Houwers.