Kennis bij de hand: de nieuwe allergenenlijst van Houwers

allergenen

Iedereen die voedsel bereidt of verkoopt, moet zich houden aan de regels omtrent allergenen. Dan is het goed om te weten welke veertien stoffen de Europese Unie eigenlijk tot allergenen heeft benoemd. Met de frisse nieuwe allergenenlijst van Houwers heb je deze kennis altijd paraat.

Allergenen zijn stoffen die een allergische reactie veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Daarom zijn alle voedselverwerkende bedrijven verplicht om consumenten te informeren over de aanwezigheid van allergenen in hun producten. De NVWA controleert of bedrijven zich aan deze regel houden. Het uitblijven van of onvolledige informatie over allergenen in voedselproducten kan immers grote gevolgen hebben voor de consument.

14 allergenen

De Europese Unie heeft een lijst samengesteld van veertien producten die de meeste allergische reacties veroorzaken.

  • Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasan)
  • Noten
  • Soja
  • Melk
  • Vis
  • Sulfiet
  • Pinda’s
  • Schaal- en schelpdieren
  • Selderij
  • Mosterd
  • Sesam
  • Ei
  • Lupine
  • Weekdieren

Als deze ingrediënten in een product of gerecht aanwezig zijn, moet die informatie duidelijk zijn voor de consument.

Nieuwe allergenenlijst

Om ondernemers en medewerkers een handje te helpen, heeft Houwers een frisse, nieuwe allergenenlijst gepubliceerd. Deze kun je in de keuken ophangen of downloaden op je tablet of telefoon. Zo heb je de kennis over allergenen altijd binnen handbereik.

Vragen over allergenen of voedselveiligheid in het algemeen? Neem contact op met de voedselveiligheidsexperts van Houwers.