INFRAROOD THERMOMETERS

Regelmatig horen we tijdens inspecties “handig zo’n thermometer” als het infrarood op onze thermometer gebruikt wordt. Een paar dingen zijn van belang bij het gebruik van een infrarood thermometer; een infrarood meting is een oppervlakte meting, alleen de temperatuur aan de buitenkant wordt nauwkeurig weergegeven.

Meet nooit door of op metaal, plastics en glas. Meet dus nooit de RVS kom, aluminiumfolie of op het glazen bakje. Meet direct op het product!
Meet ook geen producten die net zijn verhit, terug gekoeld of opgewarmd. Hiervoor gebruik je een kernthermometer, bij verhitten, terugkoelen en opwarmen is de temperatuur in de kern van het product de enige juiste. De voeler moet opgewarmd of afgekoeld worden door het product dat gemeten wordt en kost soms wel een minuut per meting, laat de voeler daarom lang genoeg in het product voor een correcte meting.

https://www.houwersgroep.nl/wp-content/uploads/2017/05/infrarood.jpg

Een direct pluspunt van infrarood is het voorkomen van besmetting bij een tussentijdse indicatieve meting. Waar je voor een kerntemperatuurmeter altijd alcoholdoekjes bij de hand moet hebben, hoeft dat niet voor een infrarood thermometer; de meting is namelijk contactloos en dus hygiënisch, handig voor die producten waar een kernmeting niet wenselijk of mogelijk is. Bedenk dus steeds de voor en nadelen van beide meetmethodes en vanzelfsprekend moeten beide soorten thermometers gekalibreerd zijn.