Onlangs heeft de jaarlijkse vakbeurs IJSVAK weer plaatsgevonden in de Amsterdam RAI. Vast onderdeel tijdens deze beurs zijn de vakwedstrijden die plaatsvinden. Onze inspecteur Harm Hoesen is lid van de vakjury en heeft naast beoordeling van het ijs natuurlijk een speciaal oog voor de hygiënische bereiding van het wedstrijdijs dat deelnemers maken. Volgens Harm was het niveau hoog. “Natuurlijk gaat het om lekker ijs dat aan alle voorwaarden voldoet ook microbiologisch, maar juist de beoordeling van het proces is van belang om te na te gaan of alle onderdelen goed beheerst worden, inclusief de hygiëne.” Harm heeft tijdens de wedstrijd speciaal gelet op het onderdeel reiniging en desinfectie bij de deelnemers. Het hoeft geen nadere toelichting dat dit een belangrijke basisvoorwaarde is voor ijsbereiders. Dat is ook het doel van de inspecties van Houwers Holtackers die gebaseerd zijn op toepassing van de basisvoorwaarden en processen zoals vastgelegd in de hygiënecode voor de ijsbereiding. Primair wordt de procesbeoordeling getoetst met aanvullend microbiologisch onderzoek van het ijs ter verificatie. Te vaak wordt monstername gezien als bevestiging van goed werken echter vergeet men om kritisch te zijn op het proces van ijsbereiden. Tijdens de ijsvak is door Houwers Holtackers hier aandacht aanbesteedt door het houden van een Poll.
De Poll: “Inspectie of Monstername?” lichten wij u graag toe.
https://www.houwersgroep.nl/wp-content/uploads/2010/02/Logo-ijsvak_176.jpg