Houwers geeft antwoord: wat zijn allergenen?  

Allergenen selderij

Zorginstellingen, cateraars, horecazaken, ijssalons, bakkerijen, slagers, supermarkten; iedereen die zich met voeding bezighoudt, moet zich houden aan de regels omtrent allergenen. Maar wat zijn allergenen eigenlijk? Houwers zoomt in en geeft antwoord.  

Allergenen zijn onder te verdelen in drie groepen. Inhalatieallergenen komen het lichaam binnen via inademing, zoals stuifmeelpollen. Contactallergenen komen binnen via de huid, zoals bestanddelen van cosmetica. Voedselallergenen komen binnen via eten en drinken.  

Allergenen zijn eiwitten

Allergenen behoren tot de groep proteïne, oftewel eiwitten. Dat betekent dat in principe elk product dat eiwitten bevat een allergeen kan zijn voor mensen die allergisch zijn voor dat type eiwit. Er is dan sprake van een verstoring van het immuunsysteem, waardoor het lichaam dat eiwit als gevaarlijk beschouwt en afweerstoffen aanmaakt.  

Allergische reactie

Door een abnormale reactie van het immuunsysteem ontstaan er klachten als een jeukende huid, een dikke tong of keel, overgeven of een verstopte neus. Een anafylactische shock is een zeer ernstige allergische reactie, waarbij belemmering van de ademhaling of een zeer lage bloedruk kan ontstaan. Dit kan levensbedreigend zijn.   

14 allergenen

De Europese Unie heeft een lijst samengesteld van veertien producten die de meeste allergische reacties veroorzaken.  

    • Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasan)
    • Noten 
    • Soja 
    • Melk 
    • Vis 
    • Sulfiet 
    • Pinda’s 
    • Schaal- en schelpdieren 
    • Selderij
    • Mosterd
    • Sesam
    • Ei
    • Lupine
    • Weekdieren  

    Als deze ingrediënten in een product of gerecht aanwezig zijn, moet die informatie duidelijk zijn voor de consument. Elke bedrijf dat voedsel verstrekt, is verplicht om deze allergeneninformatie duidelijk en toegankelijk te maken voor de consument.   

    Lees hier alles over de regels voor het verstrekken van allergeneninformatie.