Consumenten moeten ervan uit kunnen gaan dat het voedsel van jouw bedrijf veilig is. Met andere woorden: dat ze er niet ziek van worden. De term YOPI is daarbij van groot belang, maar waar staat dat voor? Houwers geeft antwoord.
Ziek worden van voedsel; het kan iedereen overkomen. Heb je een gezond lichaam met een goed werkend afweersysteem, dan ben je na een paar dagen meestal weer beter. Dat geldt echter niet voor iedereen. Niet iedereen is voldoende vitaal of gezond en is daardoor vatbaarder voor infecties. Deze groep kwetsbare mensen worden aangeduid met de afkorting YOPI.
Wat is YOPI?
YOPI is een afkorting voor:
- Young (baby’s en kleine kinderen tot 5 jaar)
- Old (ouder dan 65 jaar)
- Pregnant (zwangeren)
- Immuno-compromised (mensen met een verminderde weerstand, zoals personen die behandeld worden voor kanker, nierziekten, reuma of diabetes)
Op de site van het Voedingscentrum en het RIVM wordt uitgebreid omschreven waar voor deze groep speciaal op gelet moet worden en waar de grootste gevaren liggen.
Voedselveiligheid van groot belang
Voor alle consumenten, maar zeker voor kwetsbare mensen (ook degenen met een allergie), is voedselveiligheid ontzettend belangrijk. Wereldwijd zijn er minimale standaarden (normen) afgesproken waar ons voedsel aan moet voldoen. Alle bedrijven die voedsel bereiden, bewerken en/of verkopen, moeten werken met een HACCP-plan. Bedrijven kunnen een eigen plan opstellen of werken volgens een hygiënecode die de branche heeft opgesteld en die officieel is erkend door het ministerie van VWS. Hygiënecodes zijn gidsen, zeg maar vertalingen, die bedrijven kunnen volgen.
Daarom is voedselveiligheid zo belangrijk. Voor meer informatie over veilige bereiding van voedsel, juiste consumenteninformatie of het trainen van medewerkers: neem contact met op met Houwers.