Met de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum kunt u per product bekijken hoe lang u iets kunt bewaren. Zolang de verpakking dicht is, geldt de houdbaarheidsdatum. Maar hoe lang is iets houdbaar als het open is, of als er helemaal geen houdbaarheidsdatum op staat? De Bewaarwijzer geeft hier richtlijnen voor.
Er zijn 3 manieren om iets te bewaren:
- Buiten de koelkast in bijvoorbeeld een koele voorraadkast;
- In de koelkast op 4°C;
- In de vriezer op -18°C.
In de bewaarwijzer staan alleen gegevens ingevuld bij de manier van bewaren die aanbevolen wordt. Zo staat bij vleeswaren alleen de bewaartermijn voor in de koelkast en in de vriezer, maar niet buiten de koelkast omdat dit niet veilig is.
De genoemde bewaartermijnen zijn richtlijnen. Veel producten kunnen na deze datum nog veilig worden gegeten, maar de kwaliteit van het product gaat dan wel achteruit. Zo blijven producten in de vriezer nog lang goed. Bacteriën groeien niet bij een temperatuur van -18°C, maar door het vormen van ijskristallen kan de kwaliteit wel achteruit gaan. Let wel: het vriesvak in de koelkast is meestal niet koud genoeg om daar ingevroren producten lang in te bewaren.
Eet bederfelijke producten die in de koelkast bewaard moeten worden, binnen de gestelde houdbaarheidstermijn. In deze producten kunnen ziekteverwekkers groeien die u niet kunt zien, ruiken of proeven.
Voorbeelden van bederfelijke producten zijn:
https://www.houwersgroep.nl/wp-content/uploads/2017/05/koeling.jpg
- Vlees en vleeswaren (beleg);
- Vis;
- Zuivel;
- Producten op basis van ei;
- Gesneden groenten en fruit;
- Salades;
- Kant-en-klaarmaaltijden en restjes van warme maaltijden.
De Bewaarwijzer is nu gratis te bestellen middels de volgende link: bewaarwijzer. Met handige tips om voedselverspilling te voorkomen. In de bijbehorende folder leest u alles over het slim kopen, koken en bewaren van producten.