Goedkeuring nieuwe Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf 2021

De nieuwe Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf is een feit. Per heden is deze goedgekeurd door de minister van Medische Zorg. Leden van de KNS en de Poeliersbond kunnen de code verwachten in het eerste kwartaal van dit jaar. Alle slagers en poeliers in Nederland hebben de mogelijkheid om met deze nieuwe code te werken.

Wat houd een hygiënecode eigenlijk in: Een hygiënecode is een gids voor bedrijven die met voedsel omgaan, opgesteld door de sector. In deze gids vindt u de regels om de voedselveiligheid en de hygiëne te bewaken. Als er wordt gewerkt volgens deze nieuwe code, wordt voldaan aan de actuele hygiëne wet- en regelgeving.

Er is gekozen voor een gezamenlijke code voor slagers en poeliers vanwege de overeenkomsten en overlap in de processen. Dit betekent dat alle vorige codes (Hygiënecode voor het Slagersbedrijf (2010) en de Hygiënecode voor het Poeliersbedrijf (2011)) vervallen en er één code komt die door zowel de slagers- als poeliersbranche gebruikt gaat worden. Hiervoor komt een overgangstermijn van 6 maanden. Deze hygiënecode is bedoeld voor slagerijen en poeliers en andere vleesverkooppunten zoals boerderijwinkels en ambulante handel, inclusief kleine slachterijen en EG-erkende slagers- en poeliersbedrijven.

Het assortiment van de slager en de poelier is de afgelopen jaren enorm verbreed. De nieuwe code is daarom uitgebreid met verschillende processen die specifiek worden beschreven zoals warm en koud roken van vleesdelen, fermenteren, dry-aged vlees, vis, groente en de bereiding van salades en maaltijden. De code zorgt er natuurlijk voor dat ambachtelijk bereide producten ook voedselveilig zijn. Daarnaast is er meer aandacht voor belangrijke onderdelen zoals tracering en recall en hygiëne en temperatuur tijdens transport. De hygiënerichtlijnen zorgen voor randvoorwaarden waarmee de individuele ondernemer het vakmanschap verder kan ontwikkelen.

Lees hier het volledige besluit in de Staatscourant.