Een veilig gevoel bij Ziekenhuis Rivierenland Tiel

‘Alle fijne kenmerken van een streekziekenhuis’

De inspecteurs van Houwers Groep doen verslag van hun bezoeken aan diverse soorten bedrijven en instellingen. Ondernemers delen hun tips & tricks op het gebied van voedselveiligheid en coronamaatregelen. Deze editie: een paar vragen aan inspecteur Jan-Willem van der Velden. Hij verzorgde een inspectie bij Ziekenhuis Rivierenland in Tiel.

Waar ben je te gast?

“Vandaag voer ik een inspectie uit bij Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. Dit is een streekziekenhuis. Dat zie je, dat hoor je en dat proef je. En dat is een positieve ervaring. Bij binnenkomst word je in normale omstandigheden ontvangen door de receptie. Dat is nu anders in verband met Covid-19. Nu moet je je eerst aanmelden, word je gescreend door je antwoorden op gezondheidsvragen. Vervolgens kun je je weg vervolgen conform de duidelijk aangegeven looproutes. De ingang is niet hetzelfde als de uitgang dus routes kruisen elkaar niet.”

In hoeverre is de huidige situatie hier voelbaar?

“De situatie is volledig voelbaar en dat begint al bij binnenkomst. Het is de bedoeling dat je direct doorloopt naar jouw bestemming. Even een ‘gezellig’ kopje koffie drinken zit er niet in. Dat is vooral voor de oudere mensen onder ons lastig. Zeker omdat zij vaak onder begeleiding naar het ziekenhuis komen. Dan vinden ze het fijn om even samen met die persoon te gaan zitten in het restaurant. Dat dit nu niet kan, doet ook wat met de medewerkers. Het is een heel contrast met een dag van vóór deze periode, wanneer er tot wel 400 mensen per dag iets kwamen nuttigen. Het bezoek aan de winkel is minimaal. Het is hierdoor goed te overzien, maar ook enorm sober.”

Jouw inspectie in een paar woorden…

“De voedselveiligheid was en is hier goed geborgd. Alles is keurig op orde.”

Wat is jouw conclusie na dit bezoek?

“Ziekenhuis Rivierenland Tiel heeft het goed voor elkaar. Met duidelijke signing naar patiënten, heldere looproutes, een aparte uitgang. Overal is er gelegenheid om de handen te wassen en/of te desinfecteren. Een medewerkster vroeg me of ik nog wel mocht langskomen van mijn werkgever. Ik kan zeggen dat ik me nergens anders zo ‘veilig’ voel als in een ziekenhuis. Bovendien gaat ons inspectiewerk gewoon door. Juist in deze tijd is het van cruciaal belang dat – ook onder de werkdruk die er momenteel in de zorg heerst – de voedselveiligheid blijft geborgd. Bij dit ziekenhuis zit dat wel goed.”

Kun je een tip geven naar aanleiding van dit bezoek?

“Wees duidelijk in de communicatie naar patiënten, bezoekers en medewerkers.”

Onze inspecteur besluit: “Gezien de huidige, toch wel bizarre, omstandigheden vind ik dat de organisaties binnen de zorg de coronacrisis op allerlei vlakken goed beheersen. Zeker ook op de daarvoor ingerichte afdelingen. Met alle deskundige zorg die hier in Nederland wordt gehouden, mogen wij ons gelukkig prijzen. Chapeau!”