Dit is het verschil tussen reinigen en desinfecteren

We praten vaak over reinigen en desinfecteren van bijvoorbeeld werkbladen. Maar wat is precies het verschil tussen reinigen en desinfecteren? En wat is het belang van deze stappen?

Ten eerste is reinigen niet hetzelfde als desinfecteren. Beide stappen hebben een ander doel en vullen elkaar aan. Alleen door ze correct toe te passen, blijft de werkomgeving hygiënisch en voedselveilig.

Wat is reinigen?

Reinigen betekent het verwijderen van bijvoorbeeld vet of productresten. Denk aan een werkblad na het snijden van bijvoorbeeld vlees. Na de mise-en-place en na het einde van de dag maak je het werkblad schoon met een sopje van warm water en een reinigingsmiddel. Daarna spoel en droog je alles goed.

Belangrijk om te weten: reinigen verwijdert vet en vuil, maar doodt geen bacteriën. Als er alleen wordt gereinigd, kunnen bacteriën achterblijven.

Wat is desinfecteren?

Desinfecteren doe je na het reinigen van een oppervlak zoals een werkbank. Dit is zeker belangrijk bij producten met een verhoogd risico op besmetting, zoals rauw vlees, vis of kip.

Desinfecteren betekent het doden of sterk verminderen van bacteriën en andere micro-organismen. Het zorgt ervoor dat het oppervlak na het reinigen veilig is voor contact met voedsel. Breng het middel aan en laat het inwerken zoals de fabrikant voorschrijft. Spoel goed na met schoon water om desinfectieresten volledig te verwijderen.

Checklist reinigings- en desinfectiemiddelen

Een paar belangrijke dingen om te onthouden:

  • Maak altijd gebruik van professionele reinigings- en desinfectiemiddelen die veilig zijn voor gebruik in de levensmiddelenindustrie
  • Desinfectiemiddelen die zijn toegestaan, hebben een toelatingsnummer. Dit is een cijfercode voorafgegaan door een hoofdletter: N, NL, EU, SA
  • Het gebruik van dunne en dikke bleek of Glorix in ruimten waar levensmiddelen worden verwerkt is niet toegestaan
  • Volg altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant op het etiket. Middelen zonder etiket mogen niet worden gebruikt
  • Sla reinigings- en desinfectiemiddelen niet op in ruimten waar eet- en drinkwaren worden opgeslagen.

Neem voor meer informatie contact op met Houwers.