DE THT/TGT IS VERSTREKEN EN WAT NU?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden zullen we eerst de begrippen THT en TGT toelichten. Meer informatie over deze begrippen kun je vinden op de website van de NVWA. Zij geven ook duidelijke voorwaarden aan.

Ten minste houdbaar tot (THT) geeft de datum aan tot wanneer de producent of verkoper van het levensmiddel de deugdelijkheid en kwaliteit van het product garandeert.

Voor producten die je ongekoeld kunt bewaren zoals koekjes, is de THT-datum vooral gebaseerd op kwaliteitseisen aan het product. De organoleptische beoordeling is voldoende (kijken, ruiken, proeven). De detaillist kan deze producten op eigen verantwoordelijkheid verkopen zonder verdere risicoanalyse.

Voor producten die gekoeld bewaard worden (max7°C) heeft de producent met een onderzoek onderbouwd dat het product tot en met die datum nog veilig gegeten kan worden. Wil je na deze datum het product nog langer bewaren of verkopen moet je daar een eigen onderzoek naar doen. Dit kost meestal meer dan het oplevert.

In twee gevallen is in plaats van ‘ten minste houdbaar tot’ de vermelding ‘te gebruiken tot’ (TGT) verplicht:

  • Als de producent op de verpakking voorschrijft dat het levensmiddel tussen de 0ºC en de 6ºC bewaard moet worden.
  • Als een levensmiddel volgens de producent niet langer houdbaar is dan 5 dagen

Het gaat hier om levensmiddelen die zeer bederfelijk zijn zoals vers vlees, verse vis, verse kip en vers gesneden groente. Een dergelijke datum geldt als de ‘uiterste consumptiedatum’ waarop het levensmiddel nog mag worden geconsumeerd. Verkoop na deze datum is niet toegestaan.

Droogwaren als pasta, gedroogde kruiden, pindakaas, rijst of conserven kun je, mits op een juiste wijze bewaard, in een aantal gevallen tot jaren na het verstrijken van de THT veilig eten. Zorg ervoor dat rijst en pasta droog en koel bewaard wordt. Dan kan er geen schimmel groeien en ook geen toxine ontstaan.

Glas en blikconserven op sap, siroop of zuur kun je in goede staat houden, door deuken in deksels of blikken te voorkomen. Wat na verloop van tijd wel kan gebeuren is dat de enzymen in de producten zorgen dat deze toch zacht worden of in zo’n staat gaan verkeren dat eten niet meer aan te raden is (enzymatisch bederf). Voordat je het product gaat gebruiken is het belangrijk om het eerst te beoordelen. Ook hier is een organoleptische beoordeling voldoende.

De hygiënecode voor de horeca beschrijft de mogelijkheid om producten na de THT te gebruiken. Kijk, ruik en proef om te beoordelen of de staat van het product nog passend is voor wat je er mee wilt doen. Leg dat vast voor je medewerkers zodat er geen twijfel kan ontstaan. Bijvoorbeeld: kruiden alleen gebruiken in soep en laten koken. Wil je meer weten, vraag het ons gerust.

Bron: www.NVWA.nl