Bakkersvak vormde een mooi toneel voor bakker Jack van den Bongard om het welverdiende inspectiecertificaat van Houwers te ontvangen. Dit is niet zomaar een papiertje, vertelt Trudy van den Bongard. Hoe heeft het bedrijf het certificeringstraject ervaren en wat zijn de kritieke punten voor een bakkerij?
Luxe Brood- en Banketbakkerij Van den Bongard staat bekend om verschillende specialiteiten zoals de echte Limburgse vlaai, desembrood gemaakt met eigen desemcultuur en roggebrood, maar ook om de persoonlijke aandacht in de winkel. Trudy en Jack van den Bongard zijn sinds 2008 eigenaar van de bakkerij in Spaubeek. Sindsdien zijn er twee winkels bijgekomen: Geleen in 2017 en Sittard in 2018.
De bakkerij die produceert voor alle vestigingen bevindt zich achter de winkel in Spaubeek. “In één gedeelte van de bakkerij maken we ons brood, in een kleiner gedeelte maken we de producten voor de banketbakkerij”, vertelt Trudy van den Bongard. “Het pand is niet zo groot, dus de goederen worden in de kelder opgeslagen met een goederenlift. Een paar jaar geleden hebben we er drie nieuwe ovens bijgekregen. We zijn namelijk ook begonnen met het leveren aan supermarkten.”
Hulp bij certificering
Omdat afnemers zoals supermarkten er zeker van willen zijn dat de producten veilig zijn, vragen ze leveranciers om certificering. Van den Bongard heeft daarbij de hulp ingeroepen van Geoffrey Kolijn van Kolijn Bakkerij Advies. “Wij zijn zo druk met de bakkerij en de winkels, dat we Geoffrey hebben ingeschakeld om ons te helpen met de criteria voor certificering. Zo heeft hij alle documentatie zoals checklists geordend. Ook kon de bakkerij hier en daar een kleine opknapbeurt gebruiken. Onze processen waren in orde want we houden ons netjes aan de voorschriften.”
Etikettering op orde
Eén van de eisen is dat de etikettering van de bakkerijproducten op orde moet zijn. Trudy: “Ingrediënten, houdbaarheid, allergenen; het samenbrengen van al die informatie is een grote uitdaging als je elke dag verse producten maakt. Onze dochter, die een bakkerij-opleiding heeft gevolgd, heeft dat systeem opgezet. Nu worden de etiketten elke avond uitgedraaid.”
Groene score
Begin 2025 was de bakkerij klaar voor de inspecteur van Houwers en werd na het inspectietraject beloond met een zogenaamde ‘groene score’. Tijdens Bakkersvak mocht Jack van den Bongard het ingelijste inspectiecertificaat ontvangen uit handen van Houwers-directeur Gijsbert de Boer.
“Dit is niet zo maar een certificaat, want je moet er wel wat voor doen”, zegt Trudy. “Dit is dus zeker iets om trots op te zijn. We hebben het hele proces als zeer prettig ervaren met duidelijke communicatie en helder advies. Het certificaat hangen we op in de winkel, zodat ook onze klanten zien dat we goed bezig zijn en dat ze met een gerust hart bij ons kunnen bestellen.”