Arena scoort goed tijdens dubbele inspectie

Meer dan de aftrap en de eerste minuten krijgen ze niet mee, want voor inspecteurs Manolito Willems en Pieter Heuvelmans is het hard werken. In twee inspecties tijdens de voetbalwedstrijden in de Arena, zoveel mogelijk uitgiftepunten checken op een goede naleving van het HACCP-protocol. Dit alles in opdracht van de UEFA, die hoge eisen stelt als het gaat om voedselveiligheid.

Manolito en Pieter stapten na een strenge toelatingsprocedure bestaande uit een e-learning, accreditatie en uiteraard een Covid-check binnen in de majestueuze Amsterdamse Johan Cruijff Arena. Vlak voor het fluitsignaal van de wedstrijd Nederland-Oekraïne, op 13 juni. Het zou de eerste inspectie worden van twee grote rondes langs de 50 uitgiftepunten die de Arena telt.

Grondige inspectie

“Arena werkt met eigen cateraars”, licht Manolito toe. “Maar omdat UEFA tijdens het EK de Arena in gebruik neemt, is het belangrijk voor deze organisatie dat de catering en de hygiëne die erbij komt kijken, goed voor elkaar is. Dus worden ze onderworpen aan een grondige inspectie.” De inspecteur vindt het een toffe klus. “Al krijgen we natuurlijk niet veel mee van de wedstrijden. De opening keken we over de schouders mee. We zijn er uiteraard om te werken.”

En gewerkt wordt er. Tijdens zo’n wedstrijd lopen Pieter en Manolito maar liefst 12 uitgiftepunten af. Controles op koelingen, warme uitgiftes, frituur en biertaps behoren tot de taken. De 16.000 bezoekers worden verleid met verse gehaktballen, broodjes hamburger, pizzapunten en kroketten. Goed om te weten dat deze snacks in een voedselveilige omgeving worden bereid. Manolito: “We komen al jaren in de Arena en de inspecties verlopen hier eigenlijk altijd probleemloos. Maar nu we tijdens het EK met een overkoepelende partij UEFA te maken hebben, maakt het voor het personeel wel extra spannend.”

Goed gescoord

Gelukkig gaat alles tijdens beide inspecties (ook tijdens Nederland-Oostenrijk was de score goed) naar wens. “Alles is hier onder controle”, knikt Manolito.  “De catering kan zich met een gerust hart voorbereiden op de achtste finales van komende zaterdag.”