Als geaccrediteerd inspectiebedrijf organiseert Houwers Holtackers regelmatig kennisdagen voor haar medewerkers. Omdat in maart de start van het ijsseizoen is, heeft Houwers Holtackers een studiedag georganiseerd in samenwerking met het IJscentrum te Wageningen.
Met het gehele team zijn we de dag gestart met de theorie over ijs. Tijdens de theoriepresentatie kwamen de volgende onderwerpen aan bod: soorten ijs, samenstelling van ijs, bereidingsprocessen en verhoudingen in een receptuur.
Na de theorieronde volgde ook de praktijk. In de praktijkronde werd er in groepsverband gewerkt. Elke groep kreeg de opdracht om het volgende te maken:
- een suikerstroop voor sorbet,
- sorbetijs m.b.v. een sorbetberekening,
- roomijsmix op het gas,
- van de roomijsmix smaken ijs draaien.
Tijdens de workshop werd aandacht besteed aan diverse punten:
- het in en uit elkaar halen van de machines en de kritische punten m.b.t. reinigen en desinfecteren.
- grondstoffen & rauwe melk, fruit en vers fruit. Het effect op de ccp’s bij de bereiding en microbiologische analyseresultaten.
- de gebruikte grondstoffen in relatie tot allergenendeclaraties in vitrine en op verpakkingen.
En na het bereiden van het ijs, werden eerst de creaties geproefd en vervolgens de keuken opgeruimd.
Wij willen het IJscentrum Wageningen en in het bijzonder Jacques Vos bedanken voor deze leerzame en interessante dag. Wat ons betreft kan het ijsseizoen beginnen!
https://www.houwersgroep.nl/wp-content/uploads/2017/05/FOTO2-IJS.jpghttps://www.houwersgroep.nl/wp-content/uploads/2017/05/foto-1-ijsbereiding-hh-team-1.jpghttps://www.houwersgroep.nl/wp-content/uploads/2017/05/IJS.jpg