Voor het welzijn van consumenten is allergeneninformatie ontzettend belangrijk en soms zelfs van levensbelang. Toch heeft een aantal voedselverwerkende bedrijven moeite om de richtlijnen te volgen. Hoe komt dat, en hoe zorg je ervoor dat de naleving verbetert?
Allergenen zijn stoffen die een allergische reactie veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Daarom zijn kennis over allergenen en informatievoorziening richting de consument van cruciaal belang. Volgens de Europese wetgeving zijn alle voedselverwerkende bedrijven verplicht om duidelijk en correct informatie te verstrekken over allergenen in hun producten.
Uit verschillende mediaberichten, maar ook tijdens bedrijfsbezoeken van de inspecteurs van Houwers, blijkt dat niet iedereen de regels volgt. Waarom niet?
Inspecteur Nechelle praat dagelijks met voedselverwerkende bedrijven over allergenen. Bij bedrijven die de regels niet goed naleven, is er meestal sprake van een gebrek aan kennis, merkt ze. “Als er sprake is van verse huisgemaakte producten, zoals verse broodjes, salades en soep bij een buffet, dan weet de leidinggevende meestal wel welke producten allergenen bevatten. Echter weten medewerkers soms niet eens wat allergenen precies zijn, laat staan in welke producten ze zitten. Dus als gasten om informatie vragen, dan is die niet snel voorhanden.”
De reden dat de allergeneninformatie niet op orde is? “Wat ik vaak hoor, is dat het erg druk is en dat er sprake is van personeelstekort”, zegt Nechelle. “Daar hebben veel bedrijven mee te maken, dus dat is heel begrijpelijk. Allergenen houden echter geen rekening met personeelstekort. Als bedrijf heb je de verantwoordelijkheid naar je gasten toe en moeten ze erop kunnen vertrouwen dat ze bij jou veilig kunnen eten.”
Gelukkig kunnen bedrijven een aantal stappen nemen om de allergenenkennis bij medewerkers en de informatie naar de gasten toe te verbeteren.
1. Werk met een vaste allergenenmatrix
Maak voor elk gerecht, product of menu-item een eenvoudige allergenenoverzicht (matrix) en bewaar deze centraal, bijvoorbeeld in een map in de keuken of digitaal op een tablet. Bij standaardrecepten hoef je de allergeneninformatie maar één keer in te vullen. Zet dit overzicht in de keuken én bij de kassa/uitgifte.
Gebruik kleurcodes of symbolen voor betere leesbaarheid (bijvoorbeeld rood kruis = aanwezig, groen vinkje = veilig). Houd het overzicht actueel; pas de matrix aan bij elk nieuw recept of productwijziging. Combineer dit met een map of digitaal systeem waar je per product het volledige ingrediëntenoverzicht bewaart.
Tip van inspecteur Nechelle: “Check ook de ingrediënten van kruidenmixes, omdat daar soms selderij in zit.”
2. Gebruik het allergenenoverzicht
Gebruik dit informatieve overzicht van de veertien allergenen als trainingstool. Ook deze kun je centraal bewaren in een map, of ophangen op een centrale plek, zodat medewerkers het makkelijk kunnen vinden.
3: Maak het jezelf makkelijk met een app
Met de app van CleanUpp is het voor ondernemers niet alleen mogelijk om HACCP administratie digitaal bij te houden (bijvoorbeeld schoonmaak- en temperatuurlijsten). Het is ook mogelijk om recepten in de voeren en per recept aan te geven welke allergenen het bevat. Op deze manier kun je altijd heel nauwkeurig aangeven waar je per recept op moet letten.
4. Train je personeel kort, maar regelmatig
Organiseer elke maand een korte, praktische allergenentraining van 10 minuten. Bespreek daarin wat de 14 allergenen zijn, welke producten allergenen bevatten, hoe je kruisbesmetting voorkomt en hoe je omgaat met vragen van consumenten. Ook leuk: organiseer af en toe een quiz om de kennis van medewerkers te testen en verbind er een leuke prijs aan.
5. Raadpleeg de experts
Bekijk de speciale allergenenpagina van Houwers met alle informatie over allergenen die je nodig hebt. Neem contact op voor advies en ondersteuning van onze experts.