Duidelijke afspraken bij Achterkamp bedrijfsopleidingen

‘Creatief zijn met inkopen’

De inspecteurs van Houwers Groep doen verslag van hun bezoeken aan diverse soorten bedrijven en instellingen. Ondernemers delen hun tips & tricks op het gebied van voedselveiligheid en coronamaatregelen. Deze editie: 5 vragen aan inspecteur Kurt Vanderstalle. Hij verzorgde een inspectie bij Achterkamp bedrijfsopleidingen.

Waar is de inspectie uitgevoerd?

“Bij Achterkamp bedrijfsopleidingen in Baak. Hier verzorgen ze diverse opleidingen op het gebied van BHV, VCA en EHBO. Daarnaast adviseren en ondersteunen ze bij het opstellen van veiligheidsplannen. Een echte partner in bedrijfsveiligheid.”

Je bezoek in het kort…

Het eetgedeelte is ruim opgezet bij Achterkamp bedrijfsopleidingen.

“Bij aankomst word ik hartelijk ontvangen door Anja. Zij is een van de twee medewerkers die in het bedrijfsrestaurant de lunch verzorgt. Het restaurant is ruim van opzet waardoor 1,5 meter afstand houden geen probleem is. In de keuken is er minder ruimte, maar hierin vinden we samen een weg. Anja is een echte gastvrouw, die weet waar ze over spreekt. Overal is zichtbaar dat hier duidelijke afspraken zijn. Hier worden geen concessies gedaan. Alles staat strak gecodeerd en het is hier spic en span.”

Hoe ervaart de ondernemer dit jaar tot nu toe?

“Het is een rommelig jaar, waarin het lastig plannen is. Na een periode gesloten te zijn geweest, worden de trainingen nu ingehaald. Het lastige is dat elke aanscherping van de maatregelen direct gevolgen heeft. Dit zorgt voor meerdere afzeggingen, ook van  hele groepen. Dat maakt het lastig inkopen, want je houdt vooraf rekening met het aantal gasten. Het vraagt veel van de creativiteit van de medewerkers.”

Hoe wordt de voedselveiligheid geborgd?

“Elke vorm van veiligheid staat hier strak in het gelid. Er zijn afspraken over schoonmaken en coderen. Controle op temperatuur is consequent en vastgelegd. Daarnaast is er kennis op hoog niveau. Processen en producten hebben geen geheimen voor Anja. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Onderling is er veel overleg over hoe ze zaken nóg beter kunnen doen.”

Kun je een tip geven naar aanleiding van deze inspectie?

“Veiligheid is hot, maar niet overal is de kennis over het bereiken van veiligheid even goed bekend. Veiligheid bereik je niet vanzelf. De slogan van Achterkamp bedrijfsopleidingen vat het in drie woorden samen: Samen bewust veilig! Precies zoals we het bij Houwers Groep graag zien. Zorg voor goede kennis. Kennis zorgt voor goede voedselveiligheid.”