SALMONELLA AANGETROFFEN BIJ EIEREN UIT POLEN

De NVWA heeft in eieren de bacterie Salmonella Enteritidis aangetroffen. De bron van de besmetting ligt hoogstwaarschijnlijk bij een legkippenbedrijf in Polen. Deze eieren zijn geleverd aan onder meer restaurants die ze verwerkt hebben in gerechten. Mogelijk is een klein aantal eieren bij de consument thuis terecht gekomen. Wij brengen u graag op de hoogte hoe en waar Salmonella voorkomt en wat u kan doen ter preventie.

Salmonella is een bekende en beruchte ziekmakende bacterie, die kan voorkomen in rauw vlees, rauw ei, rauwe groente en fruit. Mensen kunnen ook drager zijn van de bacterie als zij onhygiënisch omgaan met eten en drinken. In dit geval van Poolse eieren is er extra risico op een Salmonellabesmetting, de bacterie is namelijk aan de buitenzijde van de schaal aangetroffen. Salmonella kan door kruisbesmetting op andere levensmiddelen terechtkomen. Over het algemeen is besmetting te voorkomen door een goede hygiëne in de keuken.

De aanleiding voor het onderzoek is een constatering van Salmonella Enteritidis in meerdere Europese landen, waarnaar het RIVM, de NVWA en de GGD onderzoek hebben gedaan naar de bron van de besmetting. Nu een mogelijke bron van de besmetting gevonden is, kan ingegrepen worden om nieuwe besmettingen te voorkomen. Sinds 2015 zijn er in Europa verschillende uitbraken van Salmonella Enteritidis gemeld. Deze uitbraken waren veroorzaakt door een vergelijkbaar type van deze bacterie. Uit onderzoek blijkt dat de uitbraken in connectie staan met uitbraken in verschillende landen binnen de EU.

Mensen kunnen een voedselvergiftiging oplopen als ze Salmonella consumeren en de meest voorkomende klachten zijn buikkramp, misselijkheid, braken en diarree. Het onvoldoende koel bewaren of het onvoldoende verhitten van een product zijn de grootste boosdoeners. De Salmonellabacterie is pas bij >70°C voldoende afgedood. Salmonella kun je niet ruiken of zien. Eten met Salmonella ziet er net zo uit als eten zonder Salmonella. Alleen in een laboratorium kan een product op Salmonella worden onderzocht. Hierom is het belangrijk dat iedereen die levensmiddelen en diervoeders produceert, vervaardigt, verwerkt, opslaat, vervoert of distribueert, een systeem voor traceerbaarheid heeft. Dit is nodig om producten snel uit de handel te kunnen nemen wanneer ze een gevaar voor de volksgezondheid vormen.

Tot slot, geven we u graag nog een aantal tips om de besmetting met Salmonella te voorkomen.

  • Was je handen voor het koken en na het aanraken van rauw vlees.
  • Was keukengerei direct na gebruik af met heet water en afwasmiddel. Voorkom kruisbesmetting. Prik niet met hetzelfde bestek in rauw vlees en daarna in gaar eten. Gebruik niet dezelfde ondergrond voor rauw vlees en daarna voor gaar eten of rauw te eten groente of maak de ondergrond tussentijds grondig schoon met een reinigingsmiddel. Gebruik van dezelfde snijplank mag indien deze tussendoor goed wordt afgewassen.
  • Bak/grill vlees door en door gaar, alleen de vakman/vrouw kent de voorwaarden om hiervan af te wijken.
  • Pas op met eieren. Gebruik geen rauwe eieren in gerechten die niet worden verhit, bijvoorbeeld bij bavarois, mousse of zelfgemaakte mayonaise. Of gebruik enkel gepasteuriseerde eieren. Bak eieren of kook ze het liefst hard, het eiwit en de eierdooier moeten bij voorkeur gestold zijn.
  • Was groente, fruit en verse kruiden (indien mogelijk) zorgvuldig onder stromend water.
  • Dompel kiemgroenten (taugé, alfalfa, waterkers, enz.) kort onder in kokend water, als je deze rauw wilt serveren.
  • Was je handen na het aanraken van dieren.

Met gastveilige groet, Team Houwers Groep

bron: NVWA, Voedingscentrum.