Zo controleerde Houwers de finalisten van de IJssalon van het Jaar

De IJssalon van het Jaar 2025 is gekozen en veel liefhebbers zullen deze zomer een bezoekje brengen aan de winnaar én aan de rest van de finalisten. Deze ijssalons zijn niet alleen beoordeeld op smaak en vakmanschap, maar ook op voedselveiligheid. Waar heeft de inspecteur precies op gelet?

“Alle finalisten stonden in ieder geval op scherp”, zegt Daan Schaafsma, de inspecteur die namens Houwers dit jaar de finalisten van de IJssalon van het Jaar bezocht. “Ze wisten niet precies op welke dag de inspectie zou komen, maar wel de periode. Het is altijd leuk om te zien hoe gemotiveerd iedereen is om het goed te doen.” 

Schone en deugdelijke machines

Natuurlijk kijkt de inspecteur Voedselveiligheid of de basis en processen bij de ijssalons in orde zijn. “Wordt er schoon en netjes gewerkt, met schone en deugdelijke materialen en machines? We controleren ook of de ijsmachines in goede staat zijn, net als alle rubbers en afsluitingen. Zijn de temperaturen van koel- en vriesapparatuur en producten in orde en worden deze geregistreerd? Worden er schoonmaaklijsten bijgehouden? Geen overlast van plaagdieren? Daarnaast kijken we naar de persoonlijke verzorging van medewerkers én of ze tijdens de ijsbereiding of verkoop daarvan géén zichtbare sieraden dragen.

Ook kijkt de inspecteur van Houwers naar bouw en inrichting.  “Vooral in de productieruimte. Is er kans op kruisbesmetting, zijn er geen beschadigingen aan vloer of wanden? Kortom: alles wat een risico kan vormen, leggen we onder een vergrootglas.”

Allergenen onder de loep

Daarnaast zijn allergenen, ook in ijssalons, een belangrijk onderwerp. Daan: “Dat ligt de laatste jaren echt onder een vergrootglas. Vooral wanneer je zelf je producten samenstelt, is het belangrijk dat duidelijk is welke allergenen erin zitten en hoe je die informatie borgt. Zorg dat het op papier staat of dat de informatie digitaal toegankelijk is, ook voor medewerkers. Attendeer klanten op het feit dat producten allergenen kunnen bevatten en als ze vragen hebben, zorg dan dat iedereen het antwoord paraat heeft. Dat proces hebben we bij alle finalisten onder de loep genomen.”

Terechte winnaar

Uiteindelijk werd IJssalon De Hoop in Blaricum tot IJssalon van het Jaar 2025 gekroond. “Ik snap heel goed waarom ze gewonnen hebben”, zegt Daan. “Het is een grote zaak met een uitgebreid assortiment en een flinke productieruimte met veel machines. Qua voedselveiligheid en hygiëne komt daar veel bij kijken, maar ze hebben hun zaakjes heel goed voor elkaar en ze werken supernetjes. Een terecht winnaar dus.” 

Houwers voert sinds jaar en dag de voedselveiligheidsinspecties uit bij de finalisten van de IJssalon van het Jaar, georganiseerd door de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders.  Inspecteurs van Houwers zijn jaarlijks ook aanwezig bij de IJsVak-Wedstrijden, die als voorronde fungeren.