Machine schoon? Temperatuur van de ijsmix in orde? Iedereen werkt schoon en netjes? Dan kun je voedselveilig softijs verkopen. Maar let op: hoe zit het met de toppings? Hier volgen 6 tips.
Veel klanten, vooral de jeugdige, smullen van toppings op hun softijsje zoals nootjes en chocoladesaus. Of wat dacht je van zo’n te gekke ijsbeker met allerlei siropen, vers fruit en koekjes? Ook dáár moet je de voedselveiligheid in de gaten houden. Hier volgen 6 tips, ook terug te vinden in de Hygiënecode voor ambachtelijke ijsbereiding.
1. Gebruik geen decoratiematerialen die zichtbaar vervuild zijn of waarvan je vermoedt dat ze vervuild kunnen zijn.
2. Ververs indien nodig regelmatig de decoratiematerialen en reinig de opslagbakjes.
3. Let op de doorlooptijd van decoratiematerialen en controleer regelmatig de THT-datum.
4. Tap slagroom zonder de slagroom met de handen aan te raken.
5. Tap, wanneer de slagroommachine enige tijd niet gebruikt is, het eerste portie als derving en deponeer het in de afvalbak.
6. Bewaar warme toppings en warme sauzen bij 60°C of warmer. Dit voorkomt dat ziekmakende bacteriën het softijs onveilig kunnen maken. Toppings met een lage Aw-waarde zijn hiervan uitgezonderd, zoals gesmolten chocolade.
Bonustip
Let op bij het dippen van (soft)ijs in chocolade dat er geen (soft)ijs in valt, want dan zal de Aw-waarde snel toenemen en is de voedselveiligheid bij een lagere temperatuur niet meer geborgd. Gebruik bijvoorbeeld een lepel om de chocolade over het ijs te draperen zodat er geen ijs in de gesmolten chocolade komt.
Vragen? Neem contact op met Houwers.