Is het veilig voor consumenten met een glutenallergie als de cafetaria de glutenvrije en glutenvolle producten in dezelfde frituurpan bereidt? Die vraag wil de Nederlandse Coeliakie Vereniging beantwoorden met een onderzoek, zo meldt het Nederlands Frituurcentrum.
Wanneer mensen thuis glutenvrije en glutenvolle producten in dezelfde frituurpan bereiden, is de kans op kruisbesmetting klein. Dat concludeerde de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) na eerder onderzoek. Nu wil de organisatie weten of dat ook geldt voor professionele frituurders. De NCV heeft vakvereniging ProFri gevraagd aan het onderzoek mee te werken. ProFri en het Nederlands Frituurcentrum laten weten dit initiatief te ondersteunen.
Losse frituurpan
In cafetaria’s en snackbars worden logischerwijs veel meer snacks gefrituurd dan thuis. Als er weinig vraag is naar glutenvrije snacks, gebruiken veel ondernemers de frietpan voor glutenvrije snacks, weet ProFri. Cafetaria’s die veel glutenvrije of allergeenvrije producten verkopen, gebruiken hiervoor vaak een losse frituurpan, zegt de belangenvereniging. ProFri adviseert om dit voorlopig zo te blijven doen.