De inrichting van de bedrijfsruimte waar eten en drinken wordt bereid, is ontzettend belangrijk. Echter, de kennis over de inrichtingseisen laat nog weleens te wensen over, blijkt uit inspecties van de NVWA. Daarom delen we 5 aandachtspunten voor de inrichting.
1. Inrichting
Zorg ervoor dat de bedrijfsruimte goed kan worden schoongemaakt en onderhouden en dat er voldoende ruimte is om hygiënisch te kunnen werken. Ook moet er voldoende ruimte zijn voor het opslaan van eet- en drinkwaren, na aankoop, tijdens bereiding en tijdens serveren en presenteren.
2. Materialen
Bij de inrichting moeten materialen gebruikt worden die makkelijk schoongemaakt en onderhouden kunnen worden. Deze materialen moeten afwasbaar, niet-giftig en roestbestendig zijn.
3. Vloeren, muren en plafonds
Vloeren, muren en plafonds verkeren uiteraard in goede staat van onderhoud. Vloeren en muren zijn gemaakt van ondoordringbaar en niet-absorberend materiaal en zijn gemakkelijk schoon te maken. Muren zijn glad tot een hoogte die past bij de werkzaamheden op die plek. Plafonds zijn zo gemaakt dat vuil zich niet kan ophopen, en gemaakt van materiaal dat niet loslaat en dat condens- en schimmelvorming tegengaat.
4. Werkoppervlakken
Werkbanken en andere oppervlakken waarop gewerkt wordt, inclusief het oppervlak van apparatuur, zijn gemakkelijk schoon te maken en gemaakt van glad, afwasbaar, corrosiebestendig en niet-giftig materiaal
5. Sanitair
Zorg voor voldoende handenwasgelegenheden, met warm en koud stromend water, (desinfecterende) handzeep en handdoeken of papier voor éénmalig gebruik. Zorg ook voor voldoende toiletten. Een toilet mag niet rechtstreeks uitkomen op een ruimte waar met voedsel wordt gewerkt. Dit kun je onder andere voorkomen met een dubbele deur.
Bron: Hygiënecode voor de horeca.
Check de hygiënecode van jouw branche voor een volledig overzicht van alle inrichtingseisen.
Goed advies
Houwers heeft inspecteurs in huis met de kennis om bouwkundig advies te kunnen geven. Voldoet jouw keuken niet meer of staan er verbouwingsplannen op de agenda? Hoe weet je of de nieuwe keuken wel HACCP-proof wordt? Wat moet er gebeuren om de (oude) keuken weer up-to-date voedselveilig te krijgen? Welk materiaal kan er gebruikt worden? Neem contact op met Houwers voor het juiste advies.