Oliebollen, appelflappen en Berlinerbollen: lekker én voedselveilig?

De geliefde oliebollen en appelflappen komen weer tevoorschijn tijdens borrels en familiebezoekjes. Niet alleen de vertrouwde oliebollenkramen, maar ook bakkers en supermarkten verkopen ze vers. Maar wat zijn eigenlijk de regels omtrent voedselveiligheid en hygiëne?

Bijna niets is zo populair tijdens de feestdagen als een verse oliebol of appelflap. Maar het afbakken moet uiteraard wel op de juiste manier gebeuren. Dat begint bij de baktemperatuur van de frituurolie; die mag niet boven de 175 graden uitkomen. Oliebollen en appelflappen mogen ook niet te bruin gebakken worden vanwege de kans op acrylamidevorming. Filter indien nodig de olie en vervang de olie tijdig.

Ongekoeld gepresenteerd

Afgebakken mogen oliebollen en appelflappen maximaal twaalf uur ongekoeld gepresenteerd worden. Dit kan omdat ze geen bederfelijke ingrediënten bevatten. Worden ze langer bewaard, dan gaat de kwaliteit achteruit.

In de oliebollenkraam of bij de bakker liggen echter ook bederfelijke lekkernijen, zoals Berlinerbollen gevuld met banketbakkersroom. Deze mogen maximaal twee uur ongekoeld gepresenteerd worden. Dat systeem moet geborgd worden, bijvoorbeeld met kaartjes waarop staat hoe laat ze in de vitrine zijn gelegd.

Persoonlijke hygiëne

Uiteraard is persoonlijke hygiëne ook van belang. Hoe feestelijk ondernemers en medewerkers zich ook voelen; sieraden, nagellak en kunstnagels zijn niet welkom bij de verkoop van oliebollen. Handschoenen dragen mag, maar is niet verplicht. Verkopers moeten natuurlijk wel hun handen regelmatig wassen.

Allergeneninformatie

Net als bij alle verkooppunten van eten en drinken moet ook de allergeneninformatie op orde zijn. Bij de verkoop van onverpakte producten moet een bedrijf zorgen voor duidelijke signing die in het oog springt bij een counter, zelfbedieningsmeubel of menukaart. Een voorbeeld van de boodschap: ‘Heeft u vragen over allergenen, vraag het een medewerker’. Die medewerker moet de allergeneninformatie dan wel in korte tijd kunnen achterhalen, schriftelijk of digitaal.

Kennis opdoen

Houwers biedt ondernemers een toegankelijke manier om de kennis van ondernemers en medewerkers op het gebied van allergenen op het juiste niveau te brengen. Op Waaromdaarom.nu, het toets- en ontwikkelplatform voor voedselveiligheid van Houwers, is de e-learningmodule Allergenen te vinden.