Het aantal locaties dat is aangesloten bij het programma Checkpunt Voedselveiligheid, is de afgelopen drie jaar gestegen tot drieduizend. Maar wat houdt dit programma in en hoe bemachtig je zo’n felbegeerde sticker op je raam?
Niet alleen horecazaken, maar ook steeds meer bakkerijen, slagers, groentespecialisten en supermarkten mogen zichzelf Checkpunt Voedselveiligheid noemen. Ondanks corona, kostenstijgingen en personeelstekorten is het aantal locaties de afgelopen jaren gegroeid tot drieduizend, zegt de NVWA.
Met het programma Checkpunt Voedselveiligheid geeft de NVWA horecabedrijven en levensmiddelenzaken de gelegenheid om gecontroleerd te worden door private inspectiebureaus. Ondernemers kunnen een door de NVWA geaccepteerd controle- en adviesbureau inschakelen om een controlesysteem in te voeren. Het bureau zorgt ervoor dat de deelnemende locatie aantoonbaar voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van voedselveiligheid.
Aangepast NVWA-toezicht
De bureaus vervangen het NVWA-toezicht niet, maar wanneer een bedrijf is aangemeld binnen Checkpunt Voedselveiligheid, valt het onder het zogenaamde ‘aangepast NVWA-toezicht’. De NVWA komt dan alleen langs naar aanleiding van een melding of (steekproefsgewijs) in het kader van een toets op het controlesysteem zelf. Houwers is één van de weinige inspectiebureaus die bedrijven mag beoordelen als Checkpunt Voedselveiligheid.
Voedselveiligheid uitstralen
“Bij ons eet en drink je voedselveilig.” Dat is de boodschap die ondernemers uitdragen met de raamsticker van Checkpunt Voedselveiligheid. Lees hier wat je moet doen om Checkpunt Voedselveiligheid te worden.
Aanmelden bij controlebureau
Voldoe je als horecabedrijf of levensmiddelenzaak aan de voorwaarden? Dan kun je jezelf aanmelden bij één van de door de NVWA geaccepteerde controle- en adviesbureaus. Heeft het controlebureau jouw bedrijf bij de NVWA aangemeld? Dan kun je een aangemelde locatie binnen het Checkpunt Voedselveiligheid-programma worden.
Lees hier meer over het traject voor Checkpunt Voedselveiligheid.