checkpunt voedselveiligheid

Certificering en Checkpunt Voedselveiligheid

Wanneer u tijdens de inspectie een ‘groene’ beoordeling heeft behaald en het verbeterplan heeft opgevolgd, is het tijd voor een beloning! Zo kunt u aan uw gasten en leveranciers laten zien dat u de HACCP binnen uw bedrijf en organisatie op orde heeft. Er zijn twee soorten beloningen te verdienen, namelijk een inspectiecertificaat of deelname aan het Checkpunt Voedselveiligheid-programma.

Certificering

Bij aankomst bij de locatie meldt de inspecteur zich bij de locatie verantwoordelijke. De inspecteur geeft hier aan wat voor een inspectie wordt uitgevoerd en of microbiologisch onderzoek hier deel van uitmaakt.

Na een inspectie komt uw bedrijf in aanmerking voor een certificaat. Dit is de beloning voor het beheersen van de voedselveiligheid binnen de organisatie. Bij een ‘groene score’ en een goed opgevolgd verbeterplan geeft Houwers het certificaat onder accreditatie (I243) uit.

Met het HACCP-certificaat laat u uw gasten, klanten en afnemers zien dat u de HACCP beheerst.

Een certificaat is een jaar geldig. Wij bewaken deze termijn voor u, zodat u steeds een geldig certificaat in uw bezit heeft.

Checkpunt Voedselveiligheid

Wanneer u gedurende een langere tijd een ruime voldoende heeft behaald, dan komt u in aanmerking voor deelname aan het Checkpunt Voedselveiligheid-programma van de NVWA. Hierin werkt NVWA samen met geaccepteerde controle- en adviesbureaus zoals Houwers. Deze bureaus voeren een afgesproken systematiek uit en zorgen daarmee dat deze locaties voldoen aan de wettelijke eisen op het gebied van de voedselveiligheid. Dit controlesysteem is zowel op individuele als op formulebedrijven toepasbaar. 

Met de raamsticker van Checkpunt Voedselveiligheid laten bedrijven aan gasten zien dat zij de voedselveiligheid op orde hebben. Zo ontstaat er een keten van vertrouwen. 

Zo werkt  Checkpunt Voedselveiligheid

Wanneer u gedurende een langere tijd een ruime voldoende heeft behaald tijdens onze inspecties, dan komt u in aanmerking voor deelname aan het Checkpunt Voedselveiligheid-programma. Houwers meldt uw bedrijf hiervoor aan bij de NVWA.  

Voordelen van Checkpunt Voedselveiligheid

  • U voldoet aantoonbaar aan de wettelijke eisen op het gebied van voedselveiligheid
  • U valt onder aangepast NVWA-toezicht. Dat betekent dat de NVWA alleen nog langskomt naar aanleiding van meldingen, of voor van een toets op het controlesysteem zelf
  • U krijgt het stempel ‘voldoet’ als de NVWA inspectieresultaten openbaar maakt


Voorwaarden van de NVWA voor Checkpunt Voedselveiligheid

  • Uw bedrijf valt onder de SBI-codes die staan in de Gezondheidswet
  • U werkt volgens een goedgekeurde hygiënecode, u heeft geen eigen HACCP-plan of een zelfbedachte aanvulling daarop
  • U heeft geen EG-erkenning
  • U levert meer dan 50 procent rechtstreeks aan de consument

Onze controle bestaat uit onaangekondigde inspecties waarbij de implementatie en de naleving van voorschriften uit een goedgekeurde hygiënecode worden gecontroleerd. Een onderdeel van de inspectie is de bemonstering van producten voor toetsing aan de hand van microbiologische criteria van de hygiënecode. Bij formulebedrijven worden alle locaties geïnspecteerd. Ook helpen wij om de kleur groen te behouden.