Etiketten een serieuze zaak?

Als u de gebruiks- en bewaarinstructies van een etiket opvolgt, kunt u nadelige gevolgen voorkomen. Wist u dat het niet naleven van een instructie in het ergste geval kan leiden tot zeer ernstige ziekte of overlijden? Hier zijn een tweetal voorbeelden van ongekoelde soep incidenten gerelateerd aan botulisme.

  • Een man koopt een plastic bakje soep in een supermarkt. Het werd gekoeld verkocht en duidelijk geëtiketteerd: Gekoeld bewaren. Na openen direct verhitten en consumeren.
    De man bewaarde de soep een dag of twee ongekoeld voordat de soep verhit werd. De man proefde de zure smaak van de soep en gooide de rest direct weg. Ondanks dat hij heel weinig van de soep had gegeten, belandde hij in het ziekenhuis met botulisme.
  • Een oudere dame kocht soep in een verpakking van twee plastic bakjes. Het werd ook gekoeld verkocht en op de etiketten stond ook dat het gekoeld bewaard moest worden. Eén van de bakjes werd onmiddellijk geconsumeerd, zonder nadelige gevolgen. De dame bewaarde het andere bakje nog een week ongekoeld. De dame verwarmde de soep, proefde het en gooide het weg vanwege de zure smaak. Ook zij werd in het ziekenhuis opgenomen met botulisme.

Botulisme

Botulisme is een zeer ernstige ziekte. Het kan leiden tot ademhaling falen en de dood. Zelfs wanneer patiënten overleven, kunnen ze nog maanden in het ziekenhuis aan een beademingsapparaat liggen. En er kan permanente neurologische schade ontstaan. Dus als er op een etiket staat gekoeld bewaren, bewaar het product dan gekoeld! Het maakt daarbij niet uit in welke fase, voedselveiligheid begint bij de aanbieder.

Volg de instructies om bacteriën te verslaan. Natuurlijk zijn dit extreme gevallen waar je als aanbieder geen invloed op hebt. Maar ga er niet vanuit dat omloopsnelheid of andere ‘verzachtende’ omstandigheden de bacteriegroei kunnen remmen. Het is bijvoorbeeld niet gezegd dat groenten en fruit door consumenten ook echt gewassen wordt voordat dit gegeten wordt. Denk daarbij terug aan het grote EHEC incident met taugé en alfalfa, de oorsprong daarvan lag al bij het zaad. Dit kan ook bij andere producten gebeuren.

Kortom: Etiketten een serieuze zaak!